Volkskrant AvondZondag 14 oktober

Volkskrant Avond: Christendemocraten lijden forse nederlaag in Beieren | Gedachten aan elkaar doorsturen: het kan

Goedenavond. ‘Wie aan onze burgemeester komt, die komt aan ons, die komt aan de democratie’, klonk het vanmiddag op de Grote Markt in Haarlem. Daar waren inwoners bijeengekomen voor een demonstratie als steun voor de bedreigde en ondergedoken burgemeester Jos Wienen - die onverwachts zelf kwam spreken. Verder in deze nieuwsbrief: het is mogelijk om een spelletje Tetris samen te spelen door gedachten te delen, en hoe je efficiënt kunt koken (of toch niet).

Redactie
Teleurstelling bij CSU-aanhangers de bekendmaking van de exitpoll in Beieren. Beeld EPA
Teleurstelling bij CSU-aanhangers de bekendmaking van de exitpoll in Beieren.Beeld EPA

Vandaag belangrijk

Turks pesterijtje: straat in Ankara waar ambassade VS wordt gebouwd omgedoopt tot Malcolm X-straat
Turks pesterijtje: de straat in Ankara waar de Verenigde Staten een nieuwe ambassade bouwen, wordt omgedoopt in Malcolm X-straat, naar de zwarte burgerrechtenactivist die in de jaren vijftig de islam omarmde. De gemeenteraad van de Turkse hoofdstad heeft daar zaterdag unaniem toe besloten.

CSU lijdt nederlaag bij deelstaatverkiezingen Beieren: slechtste resultaat sinds 1950
De CSU, decennialang de partij met de absolute meerderheid in Beieren, heeft bij de verkiezingen in de deelstaat een nederlaag geleden. Volgens een exitpoll haalde de partij zondag 35,5 procent van de stemmen. Dat zou het slechtste resultaat zijn sinds 1950, en de tweede keer sinds 1962 dat de partij de absolute meerderheid in de deelstaat verliest.

Met verbonden hersenen samen een potje Tetris spelen: het kan
Drie mensen die onderling communiceren zonder te praten, bewegen of te kijken, doordat hun hersenen rechtstreeks met elkaar verbonden zijn. Hersenonderzoekers laten zien dat het kan en filosoferen al over een ‘internet van breinen’.

De zomer van 2018 weet niet van ophouden, terwijl in het zuiden al de herfstvakantie begint
Na zondag kan 2018 definitief in de boeken worden bijgeschreven als het jaar waarin de zomer van geen wijken wist. Half oktober is het intussen, in regio Zuid begint de herfstvakantie, kledingzaken hebben hun rekken gevuld met dikke truien en winterjassen.

Een mooie nazomerdag.  Beeld Pauline Niks
Een mooie nazomerdag.Beeld Pauline Niks

Video van de dag

150 woorden op de voorpagina
Sinds augustus prijkt Paulien Cornelisse op de voorpagina van de Volkskrant, met stukjes van 150 woorden. En dat vindt ze niet niks. ‘Eerst lees je wat er in de wereld gebeurt. En dan schrijf ik dat ik een Mars-papiertje heb aangezien voor een vogel.’

Vanavond op tv

Op Discovery is straks om 21.00 uur Above and Beyond: NASA's Journey to Tomorrow te zien, een documentaire over de 60-jarige geschiedenis van de ruimtevaartorganisatie. Van hoe ongelooflijk het was om voor het eerst de kraters van de maan te zien tot aan robots op mars. Wie meer zin heeft in een film, kan om 22.25 uur op RTL 7 kijken naar Ip Man, een spectaculaire biopic over de legendarische Chinese kungfu-grootmeester Ip Man (1893-1973), die onder meer filmster Bruce Lee schoolde in de Oosterse vechtkunst wing chun. Meer tips voor een avond voor de televisie staan hier.

Morgen in de krant

Hoe je efficiënt moet koken, of toch niet
De Volkskrant is deze maand bezig met opruimen en tijd besparen. Vandaag het dossier koken, in veel huishoudens elke dag een bron van frustratie. Dat moet handiger, slimmer en sneller kunnen. Inderdaad, dat kan. Maar moet het ook?

Topman VN-hulporganisatie over crisis: ‘Je kunt 5 miljoen Palestijnen niet zomaar wegdenken’
VN-organisatie UNRWA, die hulp biedt aan Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten, is hard op zoek naar geldschieters. ‘We maken een ongekende crisis door in ons bijna 70-jarig bestaan’, zegt topman Pierre Krähenbühl in een interview met de Volkskrant.

Palestijnse scholieren protesteren bij hun school, die wordt gefinancierd door UNRWA, tegen stopzetting van financiële steun uit de VS.  Beeld AFP
Palestijnse scholieren protesteren bij hun school, die wordt gefinancierd door UNRWA, tegen stopzetting van financiële steun uit de VS.Beeld AFP

Nooit eerder was een thema in het Vaticaan zo beladen als de toekomst van de katholieke jeugd
Het leek het Vaticaan twee jaar geleden nog zo’n goed en conventioneel onderwerp voor de bisschoppensynode van dit jaar: de toekomst van de katholieke jeugd. Maar nooit eerder was een thema in Rome zo beladen. Een nieuwe reeks van misbruikschandalen (Australië, Amerika, Chili, Duitsland) heeft het vertrouwen in de kerk en de paus naar een dieptepunt doen kelderen. Franciscus staat voor de immense taak een einde te maken aan de doofpotcultuur.

Joost Zaat: ‘Medische noodzaak’ op een recept is flauwekul
Een week geleden kopte de Volkskrant dat apothekers artsen negeren bij hun keuze voor een medicijn. De suggestie was dat apothekers en artsen dagelijks een fel debat voeren over de medische noodzaak van bepaalde medicijnen voor bepaalde patiënten. Ik voer allerlei debatten met mijn apothekers maar nooit over de kreet ‘medische noodzaak’, omdat ik daar geen sikkepit van geloof.

Bedreigde Haarlemse burgemeester Jos Wienen duikt op bij steunbetuiging
Honderden mensen hebben zondag in Haarlem steun betuigd aan de bedreigde burgemeester Jos Wienen. Verrassend genoeg kwam Wienen zelf ook. ‘Dit geeft de burgemeester moed.’

Het Oranje dat van Duitsland won is het meest gevarieerde Nederlands elftal ooit
Nederlanders uit alle windstreken halen Oranje. Het is een sportploeg van migrantenkinderen.

Memphis Depay scoorde de 2-0 tegen Duitsland op aangeven van Quincy Promes.  Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Memphis Depay scoorde de 2-0 tegen Duitsland op aangeven van Quincy Promes.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Meer over