Volkskrant AvondDinsdag 4 januari

Volkskrant Avond: Brussel wil strengere regels voor uitbreiding EU | ‘Plop’: ondernemers laten op het Malieveld het verschil horen tussen nu nog legale en altijd al illegale knallers

Redactie
Een soldaat patrouilleert langs de grens tussen Macedonië en Griekenland.  Beeld REUTERS
Een soldaat patrouilleert langs de grens tussen Macedonië en Griekenland.Beeld REUTERS

Vandaag in het nieuws

Brussel wil strengere regels voor uitbreiding EU
De Europese Commissie wil de eisen voor toetreding tot de EU aanscherpen. De onderhandelingen met een kandidaatland worden geschorst of zelfs teruggedraaid als dat land de benodigde hervormingen van de rechtstaat en de economie niet doorvoert. De EU mag op haar beurt niet meer dralen als de nieuwkomer aan alle eisen voldoet.

‘Plop’: ondernemers laten op het Malieveld het verschil horen tussen nu nog legale en altijd al illegale knallers
De vuurwerkbranche voelt zich zwaar gedupeerd door de uitbreiding van het vuurwerkverbod. De dag voor het Kamerdebat laten de ondernemers op het Malieveld in Den Haag het verschil horen tussen nu nog legale en altijd al illegale knallers. Het verbieden van de eerste vinden ze onzin. Maar volgens critici gaat het verbod niet ver genoeg.

Onderwijsinspectie: middelbare scholen slordig bij examens
Middelbare scholen laten nog steeds steken vallen bij de examens. Dat concludeert de Inspectie van het Onderwijs dinsdag. Op ruim honderd afdelingen van scholen keek de Onderwijsinspectie naar de zorgvuldigheid van de toetsing en examinering . Bij 70 procent kwamen wettelijke tekortkomingen aan het licht. Aan 60 procent van de scholen heeft de inspectie een herstelopdracht gegeven.

Kabinet: toch weer inburgeringsplicht voor Turkse immigranten
De komst van een groeiend aantal politieke vluchtelingen uit Turkije heeft een onverwacht gevolg voor hun landgenoten. Immigranten uit Turkije moeten voortaan toch weer gaan inburgeren, net als in de jaren voor 2011. Zij worden geacht Nederlands te leren en kennis te hebben van de Nederlandse samenleving. Die kennis wordt getoetst in een inburgeringsexamen.

Vanavond op de televisie

Geknipt en geschoren in kapsalon Eus
In het nieuwe cultuurmagazine De geknipte gast (NPO 2, 21.05 uur) spreekt Özcan Akyol wekelijks een prominente Nederlander naar aanleiding van een actuele gebeurtenis of aankomend evenement. De gast mag plaatsnemen in de kappersstoel van Akyols speciale kapsalon, waar zich tijdens het knippen een openhartig gesprek ontspint. De eerste klant is Iran-correspondent Thomas Erdbrink. Meer film- en tv-tips kunt u hier vinden. Meer tips voor een geslaagde televisie avond zijn hier te vinden.

Opinie

De zorg heeft creatieve oplossingen nodig, geen versobering
De vergrijzing los je niet op met versobering in de verpleeghuizen, betoogt Gerjoke Wilmink van Alzheimer Nederland. Deze tijd vraagt om creatieve oplossingen in de zorg.

Drukte tijdens de spits op metrostation Beurs in Rotterdam.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Drukte tijdens de spits op metrostation Beurs in Rotterdam.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Aanraders van de redactie

Openbaar vervoer in Rotterdam groeit onverwacht snel: ‘Miljarden euro’s extra nodig’
Het openbaar vervoer in Rotterdam groeit tegen de klippen op. Er zijn talloze plannen om de bereikbaarheid te verbeteren. Maar dan moet er wel boter bij de vis, zegt de directeur van de RET, het ov-bedrijf van de regio Rotterdam.

Rechters moeten niet zo zeuren over de bijl en de wortels van de rechtsstaat
‘In Nederland wordt kritiek op rechters vaak als ‘not done’ voorgesteld en mij lijkt dat om verschillende reden volkomen onterecht’, stelt Max Pam. Daar heeft Pam verschillende redenen voor, na te lezen in zijn column.

De Ombudsclown verhelpt al vijf jaar geen enkele klacht (maar stuurt wel doekjes voor het bloeden)
De Ombudsclown van Volkskrant-achterpagina Dag In Dag Uit bestaat vijf jaar. Daarom vandaag: getuigenissen van lezers die zich ooit hebben gewend tot het instituut voor klachten waar niets aan te doen is.

Het succes van de YouTubeleraar
Op YouTube zijn steeds meer filmpjes te vinden van echte leraren die echte lesstof doceren. En de leerlingen? Die zijn hun grootste fans.

Ytje Holtrop (30), aardrijkskundedocent. Beeld Illustratie: Studio Ski. Foto: Rebecca Fertinel
Ytje Holtrop (30), aardrijkskundedocent.Beeld Illustratie: Studio Ski. Foto: Rebecca Fertinel

Open brief aan Rutte: u heeft de plicht burgers te beschermen tegen de klimaatramp
Marcia Luyten schreef een open brief aan premier Rutte naar aanleiding van zijn excuses aan Holocaust-slachtoffers. De premier zei het volgende: ‘Wat zouden wij toen gedaan hebben? Ik hoop dat wij de goede dingen gedaan zouden hebben, maar ik weet het niet.’ Vandaag staan wij echter opnieuw voor de uitdaging het juiste te doen, stelt Luyten. Laten we het juiste doen, met het oog op de klimaatcrisis.

Het huis van de eenzame dode ruikt naar bier, bakvet, sigaretten en mottenballen
De dode man die eenzaam wordt begraven, noemde zichzelf loco-huismeester en was in het trappenhuis nogal dominant. Wie heeft na zijn overlijden zijn huis geplunderd?

Meer over