Volkskrant AvondDonderdag 12 december

Volkskrant Avond: Britten naar de stembus: ‘Het wordt kielekiele’ | Waarom walvissen zo groot kunnen worden

Nonnen verlaten een stembureau in Londen.  Beeld AFP
Nonnen verlaten een stembureau in Londen.Beeld AFP

Vandaag in het nieuws

‘Het wordt kielekiele in het Verenigd Koninkrijk’
Over enkele uren sluiten in het Verenigd Koninkrijk de stemlokalen. We spreken met onze correspondent in Londen, Patrick van IJzendoorn, over de derde verkiezingen binnen vijf jaar.

Terreuraanslag in Niger grootste ooit, de situatie in Sahel verslechtert snel
In Niger zijn bij een jihadistische aanslag aan de grens met Mali zeker 71 militairen omgekomen, de dodelijkste terreuraanslag ooit in Niger. Het land raakt in toenemende mate meegesleurd in de geweldsgolf die de Sahel in zijn greep houdt. Die golf heeft het afgelopen jaar al ruim 5 duizend levens geëist en zo’n driekwart miljoen burgers op de vlucht doen slaan.

Duitse ngo vraagt Strafhof om rol Europese bedrijven bij oorlogsmisdrijven in Jemen te onderzoeken
Een Duitse ngo heeft het Internationaal Strafhof in Den Haag gevraagd een onderzoek te beginnen naar wapenproducenten in Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Duitsland, vanwege hun rol bij veronderstelde oorlogsmisdaden in Jemen.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Zorgautoriteit: wacht tot eind december met afsluiten van zorgverzekering
Op het to-dolijstje voor volgende week kunt u één klusje alvast schrappen: met het afsluiten van uw zorgverzekering voor volgend jaar kunt u beter wachten tot de laatste dagen van het jaar. Dat adviseert de Nederlandse Zorgautoriteit. Want pas dan kunt u weten of u wel het hele volgende jaar bij uw favoriete ziekenhuis terechtkunt.

Op verzoek van suïcide-experts schrapt NS toevoeging ‘met persoon’ bij aanrijding op spoor
NS gaat anders communiceren over zelfdodingen op het spoor. De geautomatiseerde omroepberichten op stations vermelden vanaf aanstaande zondag alleen nog dat er ‘een aanrijding’ heeft plaatsgevonden. De toevoeging ‘met een persoon’ vervalt.

Baleinwalvissen zo groot dankzij efficiënte manier van voedsel verzamelen
Hoe komt het dat baleinwalvissen, de grootste dieren op aarde, zo reusachtig groot zijn? Wetenschappers ontdekten dat dit verband houdt met de hoge opbrengst van hun jacht op voedsel. Baleinwalvissen, die grote hoeveelheden kleine beestjes eten, voeden zich efficiënter dan de kleinere tandwalvissen, die jagen op grotere prooidieren.

Vanavond op de televisie
In de documentaire Harvey Weinstein - Untouchable (NPO 2, 23.00 uur) probeert regisseur Ursula Macfarlane de vraag te beantwoorden hoe de van seksuele intimidatie, aanranding en verkrachting verdachte filmproducent zo lang zijn gang heeft kunnen gaan. Ze geeft het woord aan Weinsteins slachtoffers, maar interviewt ook medewerkers van de producent. En Kunstmagazine Nu te zien (NPO 2, 22.45 uur) neemt poolshoogte in Amstelveen, waar de expositie Delicious Paintings met werk van beeldend kunstenaar Tjalf Sparnaay te zien is. Meer tips voor een geslaagde televisieavond vindt u hier.

Opinie

Henriëtte Prast: ‘Vrouwen zijn de enige groep met wie vrijwel niemand solidair is’
De tegenstellingen openbaren zich in tal van geledingen. Waar ligt de oorsprong en waartoe zal het leiden? Aflevering 15 (slot) in een serie: gedragseconoom Henriëtte Prast.

Vrouwen en kinderen in het opvangkamp Al Hol in Syrië, 4 december 2019.  Beeld Vincent Haiges
Vrouwen en kinderen in het opvangkamp Al Hol in Syrië, 4 december 2019.Beeld Vincent Haiges

Aanraders van de redactie

Op een matras in het IS-kamp kwijnt een Amsterdamse vrouw weg
Wat doet Chadia (30) in een IS-kamp in Syrië? De Nederlandse, met een vuistdik psychiatrisch dossier, was bekend bij de ggz, de politie en de AIVD. Toch kon ze afreizen naar Syrië. Daar vegeteert ze. Waarom greep niemand in?

Hoe de spanning tussen supermarkten en boeren over mogelijke winkelblokkade vlak voor Kerst opliep
De radicale boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF), die de afgelopen weken zinspeelde op blokkades van onder meer distributiecentra van supermarkten, zegt pas woensdagochtend de strategie van hun protestactie bekend te zullen maken. Toch stappen de supermarkten al naar de rechter. Hoe een dreiging zich ontwikkelde.

Christine Lagarde laat weinig los bij debuut, behalve dat ze een uil wil zijn
In haar eerste persconferentie als ECB-president kondigde Christine Lagarde een evaluatie van het monetaire beleid aan. Ondertussen probeerde ze vooral te voorkomen dat analisten haar wenkbrauwtaal – al dan niet verkeerd – zouden interpreteren.

Er is te veel van alles, en te weinig winterslaap
Wetenschapsjournalist Asha ten Broeke heeft de Winter Blues, nu het licht van de opkomende zon vrijwel naadloos overgaat in die van de ondergaande. Ze kan niet wachten tot de dagen weer gaan lengen, wat al bijna is! ‘Ik zou durven zweren: als je de dag na midwinter buiten op je achterpoten gaat staan, en je steekt je snuit in de lucht, dan ruik je de lente.’

null Beeld Frank Ruiter
Beeld Frank Ruiter

Claudia de Breij: ‘Leuk hè, dat het demonstreren weer terug is?’
Wat zijn dit voor vragen? In aanloop naar haar tweede oudejaarsconference heeft de Volkskrant acht dilemma’s voor cabaretier Claudia de Breij (44).

Hoe zet je het kinderboek Lampje om naar het toneel? ‘Mijn eerste gedachte was: het kan niet’
Ontwerper Sanne Danz over het creatieve proces om het gelauwerde boek van Annet Schaap recht te doen op de planken.

Meer over