Volkskrant Avond9 januari 2019

Volkskrant Avond: Brits parlement komt in opstand en eist plan B van May | Hoe afgedankte kerstbomen veranderen in een winterbiertje met citrussmaak

Het maken van het winterbier van Lowlander Beer.  Beeld Lowlander
Het maken van het winterbier van Lowlander Beer.Beeld Lowlander

Vandaag in het nieuws

Brits parlement komt in opstand en eist plan B van May

Het Britse parlement heeft Theresa May woensdag de pas afgesneden. Wanneer de premier dinsdag naar verwachting de stemming verliest over het met de EU overeengekomen Brexit-akkoord, moet ze binnen drie dagen met een plan B komen.

Arrestaties na bestorming Iraanse ambassade in Den Haag

De Haagse politie heeft woensdagmiddag vier demonstranten opgepakt bij de Iraanse ambassade. Zo’n tien demonstranten schreeuwden de leuze ‘Iran regime terrorist’, blijkt uit beelden op telegraaf.nl. Een aantal van hen klom over het hek van de ambassade. Het pand werd bekogeld met voorwerpen.

Waddenburgemeesters in brandbrief: neem nú maatregelen om nieuwe ‘milieuramp’ te voorkomen

Hou op met discussiëren en neem meteen maatregelen om te voorkomen dat opnieuw een vrachtschip containers verliest. Dat schrijven de burgemeesters van de vijf Waddeneilanden gezamenlijk in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

Paraguay en plaksnorren: hoe Heineken-ontvoerder Frans M. weer bij de rechter belandde

Lang was het stil rond Heineken-ontvoerder Frans M.. Tot 2 oktober vorig jaar, toen hij samen met zijn zoon en Laurens B., zoon van een andere Heineken-ontvoerder, werd gearresteerd in de Staatsliedenbuurt. Ze zouden er voorbereidingen hebben getroffen om een geldwagen te plunderen. Vandaag werd de zaak pro-forma behandeld.

Video van de dag

Als vicepresident Mike Pence de eed afneemt van kersvers Senaatslid Kyrsten Sinema, kan hij zichzelf amper in bedwang houden.

Tv-tips

De grootste ontwikkelingen zitten ’m juist in kleine dingen; zoals gemanipuleerde atomen en minuscule robots. Dat legt natuurkundige Robbert Dijkgraaf vanavond uit in DWDD University Presenteert: De Toekomst (NPO 1, 21.25 uur). In De rijdende rechter, wordt vervolgd komt Jetske van der Elsen terug op oude zaken, om te zien of de uitspraak van de rechter tot vrede heeft geleid (NPO 1, 22.25 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Hoe afgedankte kerstbomen veranderen in een winterbiertje met citrussmaak

Daags na de feestdagen is het op straat struikelen over de kerstbomen. De Amsterdamse brouwerij Lowlander Beer trekt het land door om afgedankte exemplaren te recyclen tot winterbier. Maar kunstsneeuw komt er niet in.

Deze Russisch linguïst onderhield warme banden met Trumps campagneleider Manafort

Bij Amerikaans onderzoek naar de relatie tussen Trumps campagne en het Kremlin, kwam de rus Konstantin Kilimnik in beeld. Een man die ten minste warme banden onderhield met Trumps campagneleider Paul Manafort.

Free Solo is een bericht uit de binnenwereld van het klimmen

Elke berg heeft wat klimmers noemen een sleutelpassage, net als elke goede film. Het moment dat alles samenvat. Maar in de klimmersfilm Free Solo speelt de sleutelscène zich niet af op de berg – en dat is wat hem zo goed maakt.

Vondst van ultramarijn op het gebit van non geeft nieuwe inzichten in geschiedenis boekproductie

Een Duitse non, van wie het skelet werd opgegraven in een kloosterkerk in Dalheim, bleek jarenlang het zeldzame en dure pigment ultramarijn binnen te hebben gekregen. Wetenschappers denken dat de vrouw, die leefde in de elfde eeuw, aan haar penseel likte om een fijnere punt te maken voor de boeken die ze versierde.

Handelsdeal tussen China en VS ‘behoort zeker tot de mogelijkheden’

De VS en China praten weer over een einde aan de handelsoorlog die beide economieën nu al flinke schade berokkent. Woensdag werd in Beijing de eerste ronde van concrete onderhandelingen afgesloten.

Ik kon mijn zoon niet slaan, want hij is 17 en veel sterker dan ik

Sylvia Witteman ziet een kind speelgoed - dat in goede staat verkeerd - in de vuilcontainer gooien. ‘‘Bastiaan, godverdomme!’ hoorde ik roepen. Vanuit een voordeur tegenover de vuilcontainer kwam er een man aangerend. Bastiaans vader, onmiskenbaar, met dezelfde boze bruine ogen.’

Meer over