Volkskrant avonddonderdag 2 januari

Volkskrant Avond: Bombrieven verstuurd aan bedrijven in Randstad | Meer gemeenten voeren ja-ja-sticker in voor reclamefolders

Redactie
Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) doet donderdag onderzoek bij een autobedrijf waar een bombrief is aangetroffen. Beeld ANP
Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) doet donderdag onderzoek bij een autobedrijf waar een bombrief is aangetroffen.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Bedrijven in Randstad krijgen bombrief binnen
Bij meerdere bedrijven in de Randstad zijn de afgelopen dagen bombrieven bezorgd. Omdat de explosieven niet zijn afgegaan, is er geen schade ontstaan. Was dit wel gebeurd, dan had zwaar lichamelijk letsel volgens de politie het gevolg kunnen zijn.

Landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen komt dichterbij: partijen overstag
Een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen komt in zicht nu een groeiend aantal politieke partijen het tijd acht voor rigoureuze maatregelen. Aanleiding zijn de gewonden en doden die ook dit jaar vielen tijdens de jaarwisseling.

Universiteitsblad: Universiteit Maastricht betaalde tonnen losgeld aan hackers
De Universiteit Maastricht zou losgeld hebben betaald om gehackte computersystemen weer aan de praat te krijgen. Dat meldt universiteitsblad Observant op basis van ‘goed ingevoerde bronnen’. De universiteit werd vorige week dinsdag het slachtoffer van een aanval met gijzelsoftware.

Meer gemeenten voeren ja-ja-sticker in voor reclamefolders
Steeds meer gemeenten gaan de verspreiding van ongeadresseerd reclamedrukwerk tegen. In Amsterdam is de overstap naar de ja-ja-sticker al een succes gebleken.

Turkse inmenging in Libië vergroot spanningen op Middellandse Zee over toegang tot olie en gas
Het Turkse parlement heeft donderdag met een grote meerderheid ingestemd met het recente regeringsvoornemen troepen naar Libië te sturen. Turkije krijgt hiermee het mandaat om voor een jaar de internationaal erkende regering van premier Fayez el-Serraj in Tripoli te steunen tegen het oprukkende leger van veldmaarschalk Khalifa Haftar.

Vanavond op tv

Op NPO2 is om 23.00u Spotlight te zien (Tom McCarthy, 2015), een voortreffelijk krantendrama over de onderzoeksjournalisten van het dagblad The Boston Globe die in 2003 de Pulitzerprijs wonnen voor hun verslaggeving over misbruik binnen de katholieke kerk. De film is tegelijkertijd een zeldzaam treffende verbeelding van de redactiecultuur. Bekijk meer tv-tips hier.

Opinie

Vijf jaar na Charlie Hebdo is het hopen op een islamitische renaissance
Vijf jaar na de aanslag op het Franse satirische blad Charlie Hebdo hoopt schrijver en wetenschapper Fouad Laraoui op een islamitische renaissance die het gedachtegoed van de Arabische filosoof Averroes in ere herstelt.

Aanraders van de redactie

Het Groningse Mensingeweer heeft dankzij het bevingsgeld een mooi nieuw pleintje
Ruim een miljard kreeg Groningen vorig jaar om te investeren in toekomstperspectief, als compensatie voor het aardbevingsleed. Maar de eerste miljoenen zijn amper toegekend of er is al discussie over. ‘Over twintig jaar zijn die dorpshuizen en pleinen aan een nieuwe onderhoudsbeurt toe.’

Met gelden uit het Nationaal Programma Groningen wordt de weg langs het water in Mensingeweer gerenoveerd, er komt ook een pleintje.  Beeld Harry Cock
Met gelden uit het Nationaal Programma Groningen wordt de weg langs het water in Mensingeweer gerenoveerd, er komt ook een pleintje.Beeld Harry Cock

Koala Kurra is kind van de rekening van falend klimaatbeleid
Vrijwilliger Morgan verzorgt de koala’s Missy en Kurra in de achtertuin van zijn moeder, maar of het tweetal de enorme Australische bosbranden overleeft, weet hij pas over een paar weken. De vuurzeeën hebben de discussies over (falend) klimaatbeleid van de regering-Morrison doen oplaaien.

Op de vlucht voor het bevrijdingsgeweld werd Jak (75) geboren. Nu ontrafelt hij de tocht van zijn ouders
Telkens als Jak Boumans nu over vluchtelingen leest of hoort, denkt hij aan zijn ouders. Hij reconstrueert de vluchtroute die ze in 1944 aflegden vanuit Arnhem. Op die vlucht werd Jak, 2 januari precies 75 jaar geleden, geboren.

Den Haag, doe je plicht en verbied dat vuurwerk
We hebben geleerd het geweld dat met Oud en Nieuw gepaard gaat te accepteren, maar dit laconieke standpunt begint langzamerhand te kantelen. Hoewel de politiek zich ook over de kwestie uitlaat, is en blijft een Kamermeerderheid ferm tegen een landelijk vuurwerkverbod voor particulieren. Hoogstwaarschijnlijk uit volkswoede. Onbegrijpelijk, vindt Elma Drayer.

Hoe betalen we een duurzame verbouwing?
Wekelijks beantwoordt Reinout van der Heijden geldvragen van Volkskrant-lezers. Deze week: ‘Ons hypotheekvrije woning uit 1978 is toe aan verbetering. We willen de verbouwing combineren met energiebesparende maatregelen. Hoe pakken we dat aan en hoe financieren we het?’

Talkshow OP1 is afvalrace voor presentatoren. Gedurfd idee of paniekvoetbal?
Eva Jinek verraste haar bazen in september met haar vertrek naar RTL. De NPO moest in allerijl iets nieuws bedenken voor de late avond. De Volkskrant sprak betrokkenen over hoe de huidige oplossing tot stand is gekomen.

null Beeld Martyn F. Overweel
Beeld Martyn F. Overweel
Meer over