Volkskrant AvondDonderdag 5 november

Volkskrant Avond: Biden loopt in op Trump in cruciale staten | Tweede golf lijkt in Nederland over zijn piek heen

In Georgia wordt nog druk stemmen geteld.Beeld AP

Nieuws

Liveblog verkiezingen VS – Biden loopt in op Trump in cruciale staten
Joe Biden koerst langzaam af op het Witte Huis, terwijl het Trump-team verwoede pogingen doet om Biden via de rechter in meerdere staten te dwarsbomen. Volg hier het laatste nieuws.

Liveblog coronavirus – Tweede golf lijkt in Nederland over zijn piek heen
Het RIVM meldt vandaag 6.996 nieuwe besmettingen, waardoor het lijkt dat de tweede golf over zijn piek heen is. Volg hier het laatste nieuws over de coronacrisis.

Politici en leraren reageren op onderduiken leraar die spotprent toonde: ‘Vrijheid is ononderhandelbaar’
Wat vinden politici en leraren van het noodgedwongen onderduiken door een docent, na bedreiging om een spotprent van een jihadist?

Doorbraak bij Europees Parlement: alleen EU-geld bij naleven rechtsstaat
EU-landen die geld krijgen uit Brussel moeten democratische waarden als een onafhankelijke rechtsstaat respecteren. Na jaren discussie bereikten het Europees Parlement en de lidstaten hier vandaag een akkoord over.

Seks tegen de wil, maar zonder verzet, wordt toch verkrachting
In zijn zoektocht naar het strafbaar stellen van alle onvrijwillige seks, schaart minister Grapperhaus nu ook zijn nieuw geïntroduceerde delict ‘seks tegen de wil’ onder verkrachting.

De voormalige campagne-adviseur van Trump, Corey Lewandowski, spreekt donderdag in Philadelphia aanhangers van de president toe.Beeld Reuters

Aanraders

Wat Trump kan doen om de verkiezingsuitslag naar zijn hand te zetten
Volgens Trump had hij de verkiezingen al gewonnen en was er een enorme ‘fraude’ aan de gang om hem de zege te ontnemen. Kan hij het Hooggerechtshof vragen het tellen van de stemmen te stoppen? Vijf vragen beantwoord.

Waarom media niet altijd dezelfde uitslagen vermelden
De uitslag van de Amerikaanse verkiezingen wordt tergend langzaam bekend, maar bij de één heeft Joe Biden gewonnen in de staat Arizona, en bij de ander niet. Hoe kan dat?

Een ode aan John King, de man bij ‘The Magic Wall’ van CNN
Uren en uren achter elkaar duidt John King in een niet-aflatende woordenstroom de verkiezingsuitslagen. Tv-recensent Julien Althuisius schreef een ode aan ‘Herman de Schermman van CNN’.

‘Iedereen in het park kende chimpansee Mike, hij had een cultstatus’
Als oudgediende van Dierenpark Amersfoort hoopt teamleider dierverzorging Willem Verdonck een kalmerende uitwerking te hebben als hij oog in oog staat met de ontsnapte chimpansee Mike. Maar het loopt anders. ‘Dit is de grootste nachtmerrie uit ons bestaan.’

Podcast This American Life wordt 25 – wat maakt de serie zo onweerstaanbaar?
Anna van Leeuwen, zelf groot fan, legt uit waarom miljoenen luisteren naar de verhalen over de grote en kleine dingen des levens – en u niet mag achterblijven.

Aaf leest sterren: Kanye West en Lady Gaga
Elke vrijdag belicht Aaf Brandt Corstius twee opmerkelijke celebritynieuwtjes. Vandaag: Kanye West meldt zich vast voor 2024 en de vader van Lady Gaga komt er niet uit met Trump.

Meer over