NieuwsbriefVolkskrant avond

Volkskrant Avond: Atletiektrainer kon jarenlang doorgaan met misbruik minderjarigen | Duizenden jongens sporten in Kameroen en Senegal voor niets

null Beeld  Jiri Buller
Beeld Jiri Buller

Vandaag belangrijk

Atletiektrainer Jerry M. kon jarenlang doorgaan met seksueel misbruik van minderjarigen
Hij had een goede naam in de atletiekwereld. Technisch vaardig, joviaal, aardig en zeer gedreven. Decennialang was hij actief bij diverse atletiekverenigingen. Nu blijkt dat Jerry M. in al die jaren tenminste negen jonge sporters heeft misbruikt, met in sommige gevallen zwangerschappen bij minderjarigen tot gevolg.

Vijf mensen, onder wie een met een bijl, gearresteerd op station Zwolle
De politie heeft zondagmiddag op het station in Zwolle vijf mensen aangehouden bij verschillende incidenten. Het begon met een verdachte situatie in een trein, die leidde tot twee arrestaties. Daarna werden twee rokers gearresteerd in het toilet van een trein op het station en een man met een bijl. Voor zover bekend hebben de drie incidenten niets met elkaar te maken, aldus de politie.

Saoedische vrouwen krijgen voortaan sms als hun man van ze is gescheiden
Vrouwen in Saoedi-Arabië moeten voortaan per sms worden ingelicht als hun man van hen is gescheiden. Omdat mannen tot voor kort hun echtgenote niets hoefden te vertellen als zij het huwelijk wilden ontbinden, gebeurde het soms dat een vrouw niet eens wist dat er iets was veranderd. Hierdoor kreeg zij geen kans om bijvoorbeeld alimentatie te vragen.

Gele hesjes: meer demonstranten op de been dan voorbije weken, relschoppers dringen ministerie binnen
De eerste demonstratiedag van de Franse gele hesjes in 2019 heeft zaterdag in Parijs vijftigduizend mensen op de been gebracht. Daarmee is de daling van het aantal betogers gekeerd. Dat is een tegenvaller voor de regering-Macron, die hoopte op het einde van de beweging.

Vanavond op televisie

Om 22.00 uur begint de serie Judas op RTL 4, naar het veelgelezen boek van Astrid Holleeder. We zagen hem trouwens vast: hier leest u onze viersterrenrecensie. Andere Tijden sport (NPO 1, 22.05 uur) kijkt terug naar 1996, want het verlangen naar de Elfstedentocht is net zo’n traditie als de schaatstocht zelf. In 1996 werd hij op het nippertje afgeblazen. Meer tips voor een geslaagde avond voor de buis zijn hier te lezen.

Gijs Naber als Willem Holleeder in Judas. Beeld
Gijs Naber als Willem Holleeder in Judas.

Video van de dag

Het lage btw-tarief is per 1 januari verhoogd van 6 naar 9 procent. Houden supermarkten zich aan die 3 procentpunt erbij, of profiteren ze stiekem mee? De Volkskrant nam de proef op de som.

Morgen in de krant

Column: Een uniform staat voor veel, maar niet voor vrijheid
Elke keer als Teun van de Keuken de reclame van G-star ziet, beginnen zijn hersenen te kraken. ‘Uniform of the free’; ziet het spijkerbroekenmerk de innerlijke tegenstrijdigheid van zijn boodschap in, of is het zo bedoeld? ‘Ziet u het voor zich: alle vrije vogels in een verantwoord hip tuniekje van G-star? Daar voelen de ‘free’ zich toch veel te vrij voor?’

Kritiek klinkt in de VVD pas bij het uitzwaaien - hoeveel debat is er nog mogelijk binnen de grootste regeringspartij?
VVD’ers die pas na hun vertrek kritiek uiten op de koers van hun partij: het begint een trend te worden. Dat zegt veel over de staat van het interne debat in de grootste regeringspartij.

null Beeld
Beeld

Duizenden jongens sporten keihard in Kameroen en Senegal, maar tevergeefs
Kameroen en Senegal tellen duizenden jongens die proberen via keihard sporten een beter leven te krijgen. Tevergeefs: slechts een handjevol bereikt daadwerkelijk de top. De rest blijft vertwijfeld steken in een leven zonder toekomstperspectief.

Recensie: Tim Knol jubileert in Paradiso met een heerlijke trip door zijn oeuvre (vijf sterren)
Het zaterdagavondje Tim Knol in Amsterdam zou best de boeken in mogen gaan als een wijze les voor iedere artiest die er nog mee te maken krijgt. Het kopje erboven: ‘Jubileum vieren doe je zo.

Hard of juist meelevend? Pauline Krikke kan maar moeilijk kiezen wat haar bestuursstijl is
Kritiek op haar bestuursstijl blijft burgemeester Krikke van Den Haag achtervolgen. Ook met het onderzoek naar de nieuwjaarsbranden ging het mis.

Column: De afgelopen weken stonden in het teken van kerstkaarten en knalgekte, maar in de zorg ging alles gewoon door
Het fijnstof is uit de lucht, het vuurwerkkarton opgeveegd, de as is weggespoeld. Ooit zal die knalgekte verdwijnen, schrijft Joost Zaat. Zo kunnen vuurwerkhaters voor volgend jaar al reserveren voor een rustig plekje in de bossen. ‘Jammer genoeg gaat dat vroegtijdig reserveren in de zorg niet. Daar waren plekjes de afgelopen weken traditioneel lastig te reserveren’.

Meer over