Volkskrant AvondDonderdag 11 april 2019

Volkskrant Avond: Assange opgepakt in Ecuadoraanse ambassade in Londen | Het menselijk lichaam kan (waarschijnlijk) lange ruimtevluchten aan

De ambassade van Ecuador in Londen, waar Assange sinds 2012 zat. Beeld EPA
De ambassade van Ecuador in Londen, waar Assange sinds 2012 zat.Beeld EPA

Vandaag belangrijk

Julian Assange opgepakt door Londense politie in Ecuadoraanse ambassade
WikiLeaks-oprichter Julian Assange is donderdag gearresteerd door de Londense politie, nadat Ecuador plotseling zijn politiek asiel had ingetrokken. Assange werd in de ambassade van Ecuador opgepakt waar hij zeven jaar lang zat. ‘Niemand staat boven de wet’, aldus de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt.

Soedanese leger arresteert president Bashir en neemt de macht twee jaar over
De Soedanese president Omar al-Bashir is donderdag door het leger afgezet en gearresteerd. Dit maakte minister van Defensie Awad Ibn Auf bekend in een verklaring op televisie. Een militaire raad zal het land twee jaar regeren, totdat nieuwe verkiezingen worden gehouden.

President Omar al-Bashir en zijn aanhangers op 9 januari.  Beeld AFP
President Omar al-Bashir en zijn aanhangers op 9 januari.Beeld AFP

Max van Weezel (1951-2019): zinnebeeld van de Haagse journalistiek
Het Binnenhof was de plek waar hij wilde zijn. Dicht tegen de macht aan, kritisch duidend. Op geheel eigen wijze. Veertig jaar lang was Max van Weezel voor velen dé parlementair verslaggever. Hij overleed donderdag, 67 jaar oud.

Wat gaan de Britten doen met zes maanden extra Brexituitstel?
Theresa May koestert nog steeds hoop dat een ‘Halloween-Brexit’, op de nieuwe datum 31 oktober, kan worden voorkomen. Na weer een lange Brusselse nacht liet ze de Lagerhuisleden weten dat een ordentelijke Brexit voor de zomer haalbaar is, als ze haar deal vóór 22 mei goedkeuren. Niets wijst daar echter op, waardoor het eiland zich zal moeten opmaken voor deelname aan de Europese verkiezingen.

Video van de dag

Deze week presenteerden astronomen ’s werelds eerste foto van een zwart gat, een iconisch moment in de sterrenkunde. Het doet de vraag rijzen: hoe zit het ook al weer met die zwaartekracht? Deze strip legt het uit.

Vanavond op tv

Zembla (NPO 2, 21.10 uur) besteedt vanavond aandacht aan de schandalen rond Jehovah’s Getuigen en kindermisbruik. Ook in Nederland komen verhalen los van interne misbruikgevallen die niet met justitie zijn gedeeld. Op dezelfde zender een documentaire (23.05 uur) over een generatie jonge, vrouwelijke fotografen in Iran. En op SBS 9 de cultklassieker The Big Lebowski (22.15 uur). De rest van de tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Zijn de geheimen van ASML nu in handen van Beijing? Drie vragen over de technologieroof
Zijn de geheimen van het Nederlandse hightechbedrijf ASML echt gestolen door de Chinese spionnen? Zeker is dat het bedrijf uit Veldhoven is beroofd door zijn eigen medewerkers, de vraag is of de Chinese overheid er ook bij betrokken was.

Een medewerker van ASML in de fabriek in Veldhoven, 2013.  Beeld Reuters
Een medewerker van ASML in de fabriek in Veldhoven, 2013.Beeld Reuters

Het menselijk lichaam kan (waarschijnlijk) lange ruimtevluchten aan
Het menselijk lichaam redt zich wel in buitenaardse omstandigheden. Dat stelt ruimtevaartorganisatie Nasa na onderzoek op de eeneiige astronautentweeling Scott en Mark Kelly. Scott woonde bijna een jaar in de ruimte, terwijl zijn broer op aarde bleef. De meeste veranderingen in Scotts lichaam waren klein, of trokken bij in de maanden na zijn vlucht.

Carice van Houten over haar afscheid van GoT-priesteres Melisandre: ‘Toen het bergafwaarts met haar ging, wreef ik me in mijn handen, kan ik lekker drama spelen’
Acht jaar lang speelde Carice van Houten de rode priesteres Melisandre in Game of Thrones. Nu, bij de televisiedoop van het laatste seizoen, zegt ze de sinistere rol gedag. Een terugblik in vijf Melisandre-momenten.

Carice van Houten in Game of Thrones.  Beeld
Carice van Houten in Game of Thrones.

Waarom de panda’s in Ouwehands Dierenpark maar niet willen paren
De paringsdans van de reuzenpanda’s in Ouwehands Dierenpark Rhenen wil maar niet vlotten. Voor het tweede jaar op rij is het niet gelukt vrouwtje Wu Wen en mannetje Xing Ya te verleiden tot het maken van een jong.

Geograaf Josse de Voogd over de culturele tegenstellingen in Nederland: ‘De proteststem woont in suburbia’
De tegenstellingen in Nederland openbaren zich in tal van geledingen. Waar ligt de oorsprong en waartoe zal het leiden? Aflevering I in een serie: geograaf Josse de Voogd.

Jongens die meisjesdingen doen, daar worden mensen ongemakkelijk van
Eén ding is Aaf bijgebleven uit de Bergmanstorm van afgelopen week — de storm die altijd even rondwaart als Sunny Bergman een film heeft gemaakt: Theo Maassen vond het in Bergmans film zielig dat jongetjes in IJsland op school tijdens gendercompensatieles elkaars nagels lakten. Daar werd hij ‘ongemakkelijk van’. En dat zit Aaf dwars. Meisjes worden wel aangemoedigd om jongensdingen te doen, maar jongens die meisjesdingen doen maken mensen ‘ongemakkelijk’. Een kwalijke zaak, want ‘iedereen moet doen waar-ie zin in heeft’, aldus Aaf.

Meer over