Volkskrant AvondDinsdag 16 juni

Volkskrant Avond: Artsen en ethici: bij ‘code zwart’ op ic’s moeten jongeren voorrang krijgen | Racisme in het hockey: ‘Het is klaar nu, ik durf de confrontatie aan te gaan’

Een coronapatiënt ligt op de intensive care-afdeling in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Beeld Robin Utrecht
Een coronapatiënt ligt op de intensive care-afdeling in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht.Beeld Robin Utrecht

Vandaag belangrijk

Artsen en ethici: bij ‘code zwart’ op ic’s moeten jongeren voorrang krijgen

Jongeren komen bij tekort aan ic-bedden eerder in aanmerking voor een ic-plek dan ouderen, staat in het langverwachte draaiboek voor een ‘code zwart’. Deze opvatting druist in tegen de wens van het kabinet.

‘Spectaculaire’ resultaten bij tests bestaand medicijn op ernstig zieke coronapatiënten

Het zou weleens de eerste echte doorbraak kunnen zijn tegen de nieuwe coronaziekte covid-19. De goedkope, al bestaande steroïde dexamethason blijkt bij de ernstigst zieke coronapatiënten levens te redden - al hebben mild zieke mensen er weinig aan.

Amsterdam bestrijdt lerarentekort op basisscholen met bonus voor leerkrachten

Amsterdamse basisschoolleraren gaan vanaf september meer verdienen dan hun collega’s in de rest van het land. Ze krijgen een jaarlijkse toelage boven op hun gewone salaris. Docenten op scholen met veel achterstandsleerlingen krijgen een extra hoge bonus.

Tsjetsjenen op ‘strafexpeditie’ tegen Maghrebbijnse jongeren in Dijon

Een buitenwijk van de Franse stad Dijon is sinds het weekeinde het toneel geweest van een gewelddadig conflict tussen Tsjetsjenen en Maghrebbijns-Franse jongeren. Een zestienjarige Tsjetsjeense jongen zou vorige week door drugsdealers uit de wijk Les Grésilles in elkaar zijn geslagen en zijn bedreigd met een pistool. Daarop kwamen vele tientallen Tsjetsjenen – uit heel Frankrijk en naar verluidt ook uit België en Duitsland – verhaal halen in de wijk.

Een uitgebrande auto in Dijon.  Beeld AFP
Een uitgebrande auto in Dijon.Beeld AFP

Opinie

Waarom zijn de namen van Mya, Atatiana en Charleena onbekend?

In de verontwaardiging over Amerikaans politiegeweld lijken zwarte vrouwen en meisjes min of meer bijzaak te zijn. ‘Een kwetsende uitwissing.’

Vanavond op televisie

In Jezus van Nazareth verovert de wereld NPO 2, (20.45 uur) onderzoekt Kefah Allush wat we weten over Jezus’ bekendste volgeling Petrus. In Evenblij maakt vrienden (NPO 1, 21.25 uur) zien Frank Evenblij met André Hazes in België en Ilja Leonard Pfeiffer in zijn geliefde Genua. Meer tv-tips vindt u hier.

Aanraders van de redactie

Terrance Pieters over racisme in het hockey: ‘Het is klaar nu, ik durf de confrontatie aan te gaan’

Als eerste hockeyer van kleur in het Nederlandse team verbreekt Terrance Pieters het stilzwijgen over racisme in zijn sport. Dinsdag vertelt hij in het Wagener Stadion ook zijn teamgenoten over de pijn van kwetsende woorden en grappen.

Terrance Pieters.

 Beeld Klaas Jan van der Weij
Terrance Pieters.Beeld Klaas Jan van der Weij

‘Basisonderwijs moet de grote gelijkmaker zijn, maar we schrijven een hele groep kinderen af’

Al in januari besloot de Amsterdamse leraar Thijs Roovers over te stappen naar een school met een groot lerarentekort. Naar een school met leerlingen die goed onderwijs het hardst nodig hebben.

Beri Shalmashi vertelt het verhaal van haar Koerdische dorp middels de verhalen van haar dorpsgenoten

Te weinig mensen kennen het verhaal van de Iraanse Koerden, vindt de Nederlands-Koerdische filmmaker Beri Shalmashi. In de interactieve docu Big Village leert ze de kijker over het lot van haar dorp.

Opvoeden: wat kan ik in de opvoeding doen om racisme tegen te gaan?

Anna van den Breemer schrijft elke week over een alledaags opvoedkundig probleem waarvoor ze een oplossing zoekt. Deze week: anti-racistisch opvoeden, hoe doe je dat?

Het nieuwe groeten

Hoe waarschijnlijk is het dat je de boks of ellebooggroet gaat gebruiken in plaats van zoenen of handen schudden? Doe de quiz en kijk wat de groet van de toekomst wordt.

Alle conversaties over de gamewereld eindigen met de mededeling ‘gewoon’

De zoon van Aaf Brandt Corstius gaat gerust nog naar allerlei evenementen. Die evenementen vinden alleen niet plaats in de echte wereld, maar in de gamewereld. Aaf probeert in de gamewereld door te dringen, maar het lukt niet, omdat alle conversaties eindigen met de mededeling ‘gewoon’. Bijvoorbeeld: ‘Hoe weet je dat dan?’ ‘Heb ik gehoord.’ ‘Van wie?’ ‘Gewoon.’

Meer over