Volkskrant AvondDonderdag 4 juni

Volkskrant Avond: Appjes tonen harde botsing tussen Halsema en Grapperhaus over demonstratie op de Dam | Op zijn skateboard droomt pastoor Lendvai van Groot-Hongarije

Volkskrant bureauredactie
Burgemeester Femke Halsema in gesprek met een politieagente tijdens het protest op de Dam.Beeld  Beeld ANP
Burgemeester Femke Halsema in gesprek met een politieagente tijdens het protest op de Dam.BeeldBeeld ANP

Vandaag in het nieuws

Appjes tonen harde botsing tussen Halsema en Grapperhaus over demonstratie op de Dam
Rond de uit de hand gelopen demonstratie op de Dam kwam burgemeester Femke Halsema van Amsterdam maandag hard in aanvaring met minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Dit blijkt uit vrijgegeven appverkeer tussen de burgemeester en de minister.

ECB koopt nog eens voor 600 miljard aan schuldpapier op vanwege coronacrisis
De Europese Centrale Bank gaat tot en met juni volgend jaar nog eens voor 600 miljard euro aan schuldpapier opkomen om de coronacrisis te bestrijden. Hiermee loopt het totale opkoopbedrag in reactie op de pandemie op tot 1,35 biljoen euro.

Peter R. de Vries wil Nabil B. bijstaan, de kroongetuige wiens advocaat werd vermoord
Misdaadjournalist Peter R. de Vries en strafadvocaat Peter Schouten zijn ‘aangezocht’ door kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces Marengo om diens belangen te behartigen. Het tweetal is daartoe bereid, maar het Openbaar Ministerie ‘ligt als een blok op de weg’.

Nieuwe Revu verdwijnt als zelfstandige titel en wordt bijlage Panorama
Weekblad Nieuwe Revu verdwijnt als zelfstandige titel. Als het aan uitgever Pijper Media ligt, is het blad binnenkort niet meer los te koop in de winkel en verschijnt het alleen nog als een soort bijlage van Panorama, in een geseald pakket met dat tijdschrift.

Live: Aantal coronapatiënten op de IC zakt met drie | 42 miljoen Amerikanen vroegen uitkering aan
Wereldwijd stierven al zeker 390 duizend aan het coronavirus, in Nederland is het dodental 5.990. Tegelijkertijd keert Nederland terug naar normaal: zo kunnen we vanaf 15 juni weer reizen naar veel Schengenlanden en is in een kwart van de gemeenten al twee weken geen nieuwe besmetting gemeld. Volg de laatste ontwikkelingen in dit liveblog.

Vanavond op de televisie

In zes nieuwe afleveringen onderzoekt Opstandelingen (NPO 2, 20.30 uur) weer enkele zwakke plekken in onze lokale democratie. Vanavond neemt Sophie Hilbrand poolshoogte in Almelo, waar de bestuurscultuur al tientallen jaren wordt gekenmerkt door vriendjespolitiek. In de korte documentaire Overtijd (NPO 3, 20.55 uur) vertellen drie jonge vrouwen waarom ze een zwangerschap hebben beëindigd. En in Dominee of koopman (NPO 2, 22.15 uur) onderzoekt Patrick Lodiers welk belang China heeft bij investeringen in de industrie en infrastructuur van Ethiopië. Meer tv-tips zijn hier te vinden.

De politiek oproepen tot actie, zoals deze jongeren doen, zet meer zoden aan de dijk dan zuinig zijn met elektriciteit.  Beeld ANP
De politiek oproepen tot actie, zoals deze jongeren doen, zet meer zoden aan de dijk dan zuinig zijn met elektriciteit.Beeld ANP

Opinie

Je linnen boodschappentas gaat de wereld niet redden
Laten we niet meer doen alsof de particuliere consument het probleem van klimaatverandering kan oplossen. De enige optie is rigoureus ingrijpen door de politiek, betoogt Jaap Tielbeke in zijn boek Een beter milieu begint niet bij jezelf.

Aanraders van de redactie

De drie bestuurders van het Haga Lyceum hebben elkaar allemaal ontslagen. Wie is daar nu eigenlijk de baas? Een reconstructie
Wie is de baas bij het omstreden Cornelius Haga Lyceum? Na tumultueuze weken, waarin elk bestuurslid door een ander is ontslagen, moet de rechter daarover oordelen.

Uit de voorstelling All hands on deck van Scapino Ballet Rotterdam in 2019. Het dansgezelschap moet volgens de Raad van Cultuur worden uitgesloten van de rijkssubsidie.  Beeld Rob Becker
Uit de voorstelling All hands on deck van Scapino Ballet Rotterdam in 2019. Het dansgezelschap moet volgens de Raad van Cultuur worden uitgesloten van de rijkssubsidie.Beeld Rob Becker

Scapino Ballet grootste slachtoffer van verjonging kunstsubsidies
Om het kunstbestel te moderniseren moeten meer dan vijftig, veelal jonge culturele instellingen rechtstreeks subsidie krijgen van het Rijk. Het in 1945 opgerichte Scapino Ballet zou deze subsidie juist niet langer moeten krijgen. Dat adviseert de Raad voor Cultuur.

Op zijn skateboard droomt pastoor Lendvai van Groot-Hongarije
Met één pennestreek sneden de overwinnaars van de Eerste Wereldoorlog op 4 juni 1920 het verslagen Hongarije in stukken. Drie miljoen Hongaren kwamen daardoor buiten de grenzen van het moederland te wonen. Honderd jaar later is dit verdriet nog in elk dorp voelbaar.

De pastoor Zoltán Lendvai (55).  Beeld Akos Stiller
De pastoor Zoltán Lendvai (55).Beeld Akos Stiller

De motor van multitalent Marc de Hond (1977-2020) haperde geen moment
Onrustig en gretig als zijn vader Maurice. Voormalig internetondernemer, radio-dj, theatermaker en rolstoelbasketballer Marc de Hond is woensdag op 42-jarige leeftijd aan kanker overleden.

De Volkskrant ziet al voor zich hoe deze acteurskoppels wél kunnen stralen in het theater
Acteurs moeten op het toneel nog afstand houden. Tenzij ze in het echte leven al samenwonen natuurlijk, zoals Barry Atsma en Noortje Herlaar, of Fedja van Huêt en Karina Smulders.

Sander Schimmelpenninck heeft praatjes en Ferry Doedens wil grazen
Elke vrijdag belicht Aaf Brandt Corstius twee opmerkelijke celebritynieuwtjes. Deze week over: de coronastress van Sander Schimmelpenninck en de coronafase waarin iedereen boos op elkaar is.

Meer over