Volkskrant AvondDinsdag 4 juni

Volkskrant Avond: AOW-leeftijd stijgt minder snel in principeakkoord over pensioen | Als ons landbouwsysteem failliet is, is het voedselbos dan het antwoord?

Stakers demonstreren op de Dam tijdens de landelijke actiedag voor een goed pensioen. Vakbonden eisen dat de AOW-leeftijd wordt bevroren op 66 jaar.  Beeld ANP
Stakers demonstreren op de Dam tijdens de landelijke actiedag voor een goed pensioen. Vakbonden eisen dat de AOW-leeftijd wordt bevroren op 66 jaar.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Principeakkoord pensioenen: AOW-leeftijd voorlopig bevroren, pensioenverlagingen voorkomen
De AOW-leeftijd gaat toch minder snel omhoog. De pensioenleeftijd blijft in 2020 en 2021 66 jaar en vier maanden en stijgt dan naar 67 jaar in 2024. Daarna gaat de AOW-leeftijd acht maanden omhoog als de levensverwachting van ouderen een jaar stijgt.

Onderzoek: grafietregens Tata schadelijk voor de gezondheid van jonge kinderen
De grafietregens in de regio IJmond, veroorzaakt door Tata Steel, bevatten zware metalen en zijn schadelijk voor de gezondheid van jonge kinderen. Het gaat vooral om de uitstoot van lood, mangaan en vanadium, zogeheten zeer zorgwekkende stoffen.

Tata Steel in Velsen. Beeld Raymond Rutting / De Volkskrant
Tata Steel in Velsen.Beeld Raymond Rutting / De Volkskrant

Voorzitter P.C. Hooft-stichting blijkt nazaat van de familie die familiebezit van Marga Minco achterover drukte
Afgelopen januari kreeg Marga Minco de oeuvreprijs van de P.C. Hooft-stichting. De voorzitter van die stichting, Gillis Dorleijn, en de laureaat blijken op een ‘onverkwikkelijke’ manier met elkaar verbonden.

Europese Commissie vraagt opnieuw om strafprocedure tegen Italië
De Europese Commissie vraagt de eurolanden woensdagmiddag opnieuw een strafprocedure tegen Italië te starten wegens ontsporende overheidsfinanciën. Het is de tweede oproep binnen zes maanden: eind vorig jaar brak de Commissie de procedure voortijdig af, mede uit vrees de anti-Europese regeringspartij Lega stemmenwinst te bezorgen bij de Europese verkiezingen.

Jay-Z, de eerste rapper die het miljard aantikt: ‘I’m not a business man, I’m a business, man!’
Van drugsdealer tot vriend van de Obama’s en echtgenoot van boegbeeld van zwart feminisme Beyoncé. Jay-Z heeft in allerlei opzichten een opmerkelijke weg afgelegd. Gisteren kwam het nieuws dat hij als eerste rapper miljardair is geworden.

Vanavond op televisie

In Misdaadcollege geven medewerkers van politie en justitie college over de zaak van ‘het Maasmeisje’. In 2006 werden in de Maas verschillende lichaamsdelen gevonden (NPO 1, 21.35 uur). The Planets op BBC 2 gaat vanavond over de connectie tussen de Aarde en Mars (22.00 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Hoewel het vrouwenvoetbal eindelijk in de lift zit, krijgen vrouwen in het voetbal aanzienlijk minder betaald dan mannen. Nu zijn er enkele argumenten die de ongelijkheid in financiële beloning verklaren, maar volgens Martine Prange wegen deze niet op tegen de argumenten waarom vrouwen wel gelijk beloond zouden moeten worden.

Aanraders van de redactie

Mensen huilden op straat toen ze hoorden dat ‘Dushi’s’ auto uitgebrand was
De schrik zit er goed in in Gouda: sinds 3 mei gingen er meer dan twintig voertuigen in vlammen op. Maar de schade reikt verder dan blik alleen. ‘De daders weten niet wat ze aanrichten.’

Er is spontaan een collecte begonnen voor een nieuwe auto voor ‘Dushi’, zoals vrijwilliger Marjan Eisden liefkozend wordt genoemd in de buurt. Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant
Er is spontaan een collecte begonnen voor een nieuwe auto voor ‘Dushi’, zoals vrijwilliger Marjan Eisden liefkozend wordt genoemd in de buurt.Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant

‘Hemedti’ treedt op als nieuwe sterke man in Soedan die een einde wil maken aan de volksopstand
De aanval waarmee Soedanese veiligheidstroepen maandag een abrupt einde maakten aan de vreedzame sit-in in de hoofdstad Khartoem is vermoedelijk aangezwengeld door één man: generaal Mohamed Hamdan Dagalo, bijnaam Hemedti. Als vice-voorzitter van de militaire overgangsraad TMC (Transitional Militairy Council) die de macht tijdelijk overnam is hij de afgelopen weken nadrukkelijk op de voorgrond getreden.

Na verhoging leenrente sneuvelt nu ook het asbestverbod in de Eerste Kamer
Er komt voorlopig geen verbod op asbest in daken. Een meerderheid in de Eerste Kamer stemde dinsdag tegen een wetsvoorstel van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) om per 2028 af te rekenen met de kankerverwekkende stof in bestaande daken.

Asbestverwijdering van een dak in Wateringen. Beeld Raymond Rutting / De Volkskrant
Asbestverwijdering van een dak in Wateringen.Beeld Raymond Rutting / De Volkskrant

Oud-rector Van den Boom (UvA) wordt beschuldigd van plagiaat, maar hoe erg is het?
Hoogleraar pedagogiek Dymph van den Boom was jarenlang rector van de Universiteit van Amsterdam, en prominent voorvechter van strengere integriteitsregels voor wetenschappers. Juist naar haar integriteit laat de UvA nu een externe commissie onderzoek doen. Volgens NRC heeft ze veelvuldig plagiaat gepleegd.

Als ons landbouwsysteem failliet is, is het voedselbos dan het antwoord?
De Volkskrant volgt de seizoenen in Voedselbos Ketelbroek. Aflevering 3 draait om de lente: ‘De bloesems volgen elkaar in snel tempo op: de zoete roze dotten van de abrikoos, het zedig wit van de sleedoorn, de parmantige paarse bloemetjes van de schijnaugurk, omhoog klimmend tussen de boomtakken, en de roomwitte weelde van de olijfwilg met zijn overweldigende zoete geur.’

Het speelkwartier voor Big Tech is voorbij: Amazon, Google, Facebook en Apple ook in VS onder vuur
Lange tijd konden grote techbedrijven hun gang gaan, met als gevolg de ontstellende rijkdom en macht van bedrijven als Google, Facebook en Apple. Maar het tij keert, ook in de VS zelf.

Meer over