Volkskrant AvondWoensdag 3 juni

Volkskrant Avond: Anti-racismedemonstratie Rotterdam afgebroken wegens drukte | Opkomst en ondergang van Ruttes groepsimmuniteit: de ‘muur’ blijkt slechts een deurmat

Demonstranten voor de Erasmusbrug tijdens de manifestatie tegen racisme en politiegeweld. Beeld AP
Demonstranten voor de Erasmusbrug tijdens de manifestatie tegen racisme en politiegeweld.Beeld AP

Vandaag belangrijk

Anti-racismedemonstratie Rotterdam afgebroken wegens drukte

De demonstratie bij de Erasmusbrug in Rotterdam tegen racistisch politiegeweld is afgebroken omdat het te druk werd. De politie riep aanwezigen op de brug vrij te maken omdat de corona-regels niet konden worden nageleefd.

Kabinet zet weer een sein op groen: basisscholen volledig open en reizen naar 12 Europese landen weer mogelijk

Met de volledige openstelling van de basisscholen en een versoepeling van het reisadvies binnen Europa en het Koninkrijk zet het kabinet opnieuw een sein op groen op de uitweg uit de ‘intelligente lockdown’ die in maart van kracht werd. Ook verruiming van de bezoekregeling in de verpleeghuizen komt in zicht.

Nieuw ontdekt platform in Mexico blijkt oudste bouwwerk Maya’s

Archeologen hebben in Mexico het tot nu toe oudste en waarschijnlijk grootste bouwwerk van de Maya’s ontdekt. Het is een platform voor ceremoniële doeleinden dat tussen 1000 en 800 jaar voor Christus is gebouwd. De ontdekking werpt een nieuw licht op de ontwikkeling van de vroege Mayacultuur, schrijven de wetenschappers in het tijdschrift Nature.

Overzicht van vindplaats Aguada Fénix. Beeld Takeshi Inomata
Overzicht van vindplaats Aguada Fénix.Beeld Takeshi Inomata

Meldpunt: mondkapje wekt veruit meeste ergernis van reiziger in het openbaar vervoer

Het verplicht dragen van een mondkapje is de grootste bron van ergernis voor de reizigers nu het openbaar vervoer min of meer weer volgens de gewone dienstregeling verloopt. Dat maakt de reizigersvereniging Rover op uit de eerste inzendingen op het meldpunt corona en OV, dat dinsdag werd opengesteld.

Live: Suriname ruim een week in lockdown | Betoging tegen racisme in Rotterdam beëindigd

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.977. In een kwart van de gemeenten zijn al twee weken geen nieuwe besmettingen gemeld. Ondertussen neemt het aantal besmettingen in Azië flink toe. Wereldwijd is het dodental ruim 380 duizend. Volg het laatste nieuws in dit liveblog.

Vanavond op televisie

De eindexamens zijn afgelast, maar de NTR laat ze niet ongemerkt voorbijgaan. Vanuit de Eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam presenteert Jeroen Pauw vanavond de Eindexamen Geschiedenis Quiz (NPO 2, 20.25 uur), waarin eindexamenleerlingen en bekende Nederlanders aan de tand worden gevoeld over hun geschiedeniskennis. De kennis van nu (NPO 2, 22.15 uur) schetst vanavond de chemie achter het stikstofprobleem en gaat op zoek naar stikstofvretende oplossingen. Meer tips zijn hier te vinden.

Opinie

Kan straatvechter Trump politiek profiteren van de demonstraties?

Een president die zegt het leger in te willen zetten tegen de eigen bevolking en gouverneurs oproept ‘de straten te domineren’. Ondertussen houden massale demonstraties in de VS na de dood van George Floyd aan. Hoe beïnvloeden de protesten de verkiezingscampagnes van Trump en Biden?

Aanraders van de redactie

Opkomst en ondergang van Ruttes groepsimmuniteit: de ‘muur’ blijkt slechts een deurmat

Amper 5 tot 6 procent van de bloeddonoren heeft antistoffen tegen corona, een teken dat men de infectie heeft doorstaan, zo blijkt uit onderzoek van bloedbank Sanquin. De nekslag voor de toch al omstreden ‘groepsimmuniteit’ waar het kabinet kort mee flirtte.

Jan Zeeman (1942-2020), multimiljonair die zijn middagboterham thuis at

Hij was discounter, nog voor het woord in Nederland bestond. Textielbaron Jan Zeeman, die op 2 juni overleed, creëerde vanuit niets een imperium van 1.300 winkels in zes landen, met 7.000 werknemers. Het bedrijf bleef in handen van de familie.

Jan Zeeman, oprichter van Zeeman Beeld Anneke Hymmen /De Beeldunie
Jan Zeeman, oprichter van ZeemanBeeld Anneke Hymmen /De Beeldunie

Corona-buitenbeentje Zweden is nu een noordelijke paria

Het soepele Zweedse coronabeleid heeft veel van zijn beloften niet kunnen waarmaken. Tot verdriet van de lockdownsceptici

Ik snap nu pas goed waarom ik in Minneapolis zo weinig Afro-Amerikanen tegenkwam

Stephan Sanders woonde dertig jaar geleden in Minneapolis, maar heeft nooit geweten dat er zoveel Afro-Amerikanen de stad met hem deelden. Segregatie zorgde ervoor dat hij ze zo goed als nooit tegenkwam. ‘Er bestaat het cliché van de zuidelijke staten als Jim Crow-gebied, maar in dat noordelijke, welvarende Minneapolis konden ze er ook wat van.’

De samenwerking tussen Deneuve en Binoche levert een mooi genuanceerd duet op in ‘La vérité’ ★★★☆☆

Toch is La vérité niet de beste film uit het oeuvre van Hirokazu Kore-eda. Daarvoor komt het verhaal te bedacht over.

Catherine Deneuve (links) en Juliette Binoche in La vérité (2019).

 Beeld
Catherine Deneuve (links) en Juliette Binoche in La vérité (2019).

Met Groenteman in quarantaine #30 (deel 1): Jaap Goudsmit, viroloog

In deze aflevering is Gijs Groenteman thuis bij viroloog Jaap Goudsmit, die een originele kijk heeft op de demonstratie op de Dam. Want die was volgens Goudsmit juist zo’n mooie kans om een flinke groep mensen te laten testen op het coronavirus.

Meer over