VOLKSKRANT AVONDVrijdag 16 oktober

Volkskrant Avond: Als het kabinet straks na de tweede golf maar niet achterover gaat leunen | België voert avondklok in, horeca een maand dicht

Minister Hugo de Jonge (tweede van rechts) en burgemeester Femke Halsema krijgen donderdag uitleg in Amsterdam-Zuidoost over een nieuwe sneltest voor covid-19. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Minister Hugo de Jonge (tweede van rechts) en burgemeester Femke Halsema krijgen donderdag uitleg in Amsterdam-Zuidoost over een nieuwe sneltest voor covid-19.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Nieuws

Nu maar hopen dat premier Rutte na de hamer met het virus gaat ‘dansen’
Het kabinet trekt ‘de hamer’ uit de kast om het virus ‘plat te slaan’. Nu maar hopen dat men ditmaal niet vergeet dat er na de hamerslag nog iets anders dient te volgen – een fase waarin men ‘danst’ met het virus en lokale uitbraken bestrijdt.

Koninklijke herfstvakantie brengt kabinet in verlegenheid
De koning brengt de herfstvakantie door in Griekenland. Regerings- en oppositiepartijen reageren verbaasd, want het kabinet riep deze week juist op vooral thuis te blijven.

Het nieuws in vijf minuten
Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan weet u het belangrijkste.

Machtsstrijd bij Partij voor de Toekomst: Otten dreigt met inruilen Krol voor ‘jongere lijsttrekker’
In hun nieuwe Partij voor de Toekomst hoopten ze verlost te zijn van conflicten, maar Henk Krol en Henk Otten liggen nu al met elkaar overhoop.

Henk Krol (R) en Henk Otten (M) in betere tijden. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Henk Krol (R) en Henk Otten (M) in betere tijden.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

KNAW stelt radicale ommezwaai voor in Nederlandse wetenschapsfinanciering
Geef iedere wetenschapper aan een Nederlandse universiteit geld voor onderzoek. Dat advies diende de KNAW, het genootschap van prominente wetenschappers, vrijdagmiddag in bij minister Ingrid van Engelshoven.

Franse leraar onthoofd, politie schiet verdachte dood
In een voorstad van Parijs heeft de politie vrijdagmiddag een man doodgeschoten die een leraar op klaarlichte dag op straat de keel heeft doorgesneden. Volgens onbevestigde informatie van de politie is het slachtoffer onthoofd.

België voert avondklok in en sluit horeca vier weken
De horeca moet in België vanaf maandag vier weken dicht, er komt een avondklok, thuiswerken wordt de regel en het aantal toegestane sociale contacten buitenshuis daalt van 4 naar 1 persoon.

Aanraders

‘Dit is de man. Dit is z’n bier’, de beste reclameslogan uit een gepasseerd reclametijdperk
Het is de allerbeste reclameslogan ooit volgens verslaggever John Schoorl, niet toevallig de zoon van een bierman, die ook zoon was van een bierman. En een leus die voor altijd verbonden zal zijn met zijn vader.

John Schoorl drinkt altijd bier uit een Amstel pils-glas. Beeld Eva Roefs
John Schoorl drinkt altijd bier uit een Amstel pils-glas.Beeld Eva Roefs

Jos B.: ‘Hoeveel pech kun je hebben dat je iemand vindt die dood is?’
Jos B., verdacht van het ontvoeren, misbruiken en ombrengen van de 11-jarige Nicky Verstappen, krijgt vrijdag in de rechtbank nog één keer het woord. ‘Ik hoop op een wijs besluit.’

Na meerdere malen uit huis te zijn ‘geschopt’, weet Boris zich geen raad meer met zijn gedachten
Op straat staan en geen eigen huis meer hebben: het kan iedereen gebeuren. Maar wat gaat er aan dit pijnlijke moment vooraf? Drie voormalig dak- en thuisloze mensen vertellen het in de indringende videoserie Niet thuis. Aflevering 3: Boris.

Johnson richt zich tot de Britten: bereid u voor op een No Deal Brexit
Vrijdag heeft Boris Johnson de Britten opgeroepen uit te gaan van een No Deal, waar zijn woordvoerder aan toevoegde dat de ‘handelsbesprekingen voorbij zijn.’

Luister POTUS de podcast
Gijs Groenteman neemt elke week de campagneweek door. Waar was Trump, wat deed Biden en waar had Amerika het over? Met POTUS de podcast ben je weer bij.

‘Iedereen heeft zo’n vieze baard. Gatverdamme’
Je hebt mensen die van baarden houden en mensen die ze ronduit walgelijk vinden. Zelf neemt Peter Middendorp een middenpositie in; ‘baarden van anderen ontlokken me geen sterke gedachten of gevoelens.’

Meer over