Volkskrant AvondVrijdag 6 maart

Volkskrant Avond: Alle EU-landen staat grootschalige corona-uitbraak te wachten | GroenLinks en PvdA één partij: gaat het er nu van komen?

De kerk van San Domenico Maggiore in Napels wordt vrijdag ontsmet. Beeld null
De kerk van San Domenico Maggiore in Napels wordt vrijdag ontsmet.

Vandaag belangrijk

Alle EU-landen staat grootschalige corona-uitbraak te wachten
Alle EU-landen krijgen komende weken te maken met grootschalige corona-uitbraken zoals in Italië. Die waarschuwing gaven de Europese Commissie en epidemie-experts vrijdag aan de Europese ministers van Volksgezondheid, die in spoed bijeenkwamen voor beraad over de steeds snellere verspreiding van het coronavirus in Europa.

Baudet inkapselen of uitsluiten? Het Binnenhof zoekt de gebruiksaanwijzing
Nu het CDA de stap waagt en in Noord-Brabant in zee gaat met Forum voor Democratie, zoeken ook andere partijen een houding in de omgang met de politieke nieuwkomer. Voor de ChristenUnie blijkt het vraagstuk precair, Rob Jetten en Geert Wilders kijken honend toe vanuit de eigen loopgraven.

Rechter zet vraagtekens bij ‘geloofwaardigheid’ van Trumps minister van Justitie Bill Barr
Een Amerikaanse rechter heeft minister van Justitie Bill Barr op de vingers getikt voor zijn ‘misleidende’ interpretatie van Robert Muellers rapport over de mogelijke samenwerking tussen het Trump-team en Rusland. Volgens de rechter lijkt het erop dat Barr bewust heeft geprobeerd de publieke opinie te beïnvloeden ten gunste van president Trump.

Ridouan T. zegt te zijn mishandeld bij arrestatie in Dubai
Ridouan T., die wordt verdacht van betrokkenheid bij een reeks liquidaties, is volgens zijn advocaat Inez Weski rond zijn arrestatie in Dubai mishandeld.

Vanavond op tv

In De Kijk van Koolhoven (NPO 3, 20.30 uur) staan buitenaardse wezens in film centraal. In de film A Beautiful Mind (RTL 8, 20.30 uur) zult u geen aliens aantreffen, maar wel Russell Crowe. Of zap om 22.05 uur naar Arte, voor de Duitse documentaire over de Queen of Rock-’n-roll, Tina Turner. Onze volledige tv-selectie vindt u hier.

null Beeld null

Opinie

Vrouwen, stel eerder de vraag: wat levert het op?
Ze was het beslist niet van plan en toch is het ook Angela Wals overkomen: ze is niet financieel onafhankelijk (en haar vriend wel). Waarom gebeurt dat zoveel Nederlandse vrouwen en hoe geef je tegengas?

Aanraders van de redactie

De grote klimaatprijs van Richard Branson die in lucht opging
25 miljoen dollar loofde Virgin-oprichter Richard Branson uit voor innovaties om broeikasgassen uit de lucht te halen. Jarenlang zaten inzenders in spanning – tot de prijs in stilte werd opgeheven zonder een cent uit te keren.

Anne Fleur Dekker bericht open over haar leven in het psychiatrisch ziekenhuis
Psychische klachten delen op sociale media, het kan wat ongemakkelijk voelen. ‘Maar het is alleen maar aan te moedigen als het ervoor zorgt dat er minder mensen in stilte lijden en er meer begrip komt’, schrijft Lisa Bouyeure.

GroenLinks en PvdA één partij: gaat het er nu van komen?
Na de monsternederlaag van 2017 droomt de PvdA weer voorzichtig van het Torentje. Dat zou een stuk dichterbij komen door een fusie met GroenLinks. Een groeiend deel van de achterban is voor, maar of het de rest (lees: de partijtoppen) meekrijgt?

Lodewijk Asscher/Jesse Klaver. Beeld null
Lodewijk Asscher/Jesse Klaver.

Recensie: In zijn Boekenweekessay slaat Özcan Akyol er vrolijk op los ★★★☆☆
Voor het eerst in lange tijd is er weer een Boekenweekessay dat werkelijk prikkelt. Özcan Akyol schreef een vlot pleidooi voor eigenzinnigheid, met hier en daar een smetje.

De jongens van Daily Paper: ‘Hoe meer we reizen, hoe meer ik besef hoe speciaal Amsterdam is’
Het Amsterdamse streetwearmerk Daily Paper begon acht jaar geleden als een simpele T-shirtlijn bij een blog. Dit voorjaar opent het label een winkel in New York. In gesprek met Jefferson Osei, Abderrahmane Trabsini en Hussein Suleiman.

Ongemerkt verviel ik in het nationale tijdverdrijf van de Fransen: hypochondrie
De Fransen hebben veel vertrouwen in hun zorgstelsel, maar nu er een epidemie voor de deur staat, nemen ze toch maar het zekere voor het onzekere, merkte Daan Kool in Parijs.

Meer over