NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: Ajax erkent: Nouri werd niet goed behandeld | Onderzoek naar alle schoolexamens na examenfisaco Maastricht

Goedenavond. Ajax heeft vanavond erkend dat Abdelhak Nouri, die tijdens een oefenwedstrijd een hartstilstand kreeg, indertijd niet goed is behandeld. De club neemt alle aansprakelijkheid op zich en heeft excuses aangeboden aan de familie. Verder in deze nieuwsbrief: de Turkse president Erdogan heeft met de verkiezingen van zondag alles binnengehaald wat hij wilde. Wat betekent een versterkt presidentschap plus een verzwakt parlement voor Turkije?

Algemeen directeur Edwin van der Sar van Ajax tijdens de persconferentie over Abdelhak Nouri. Van der Sar gaat in op nieuwe informatie die beschikbaar is gekomen rond de situatie van Nouri, na zijn ongeval tijdens de oefenwedstrijd tegen Werder Bremen op 8 juli 2017. Beeld ANP
Algemeen directeur Edwin van der Sar van Ajax tijdens de persconferentie over Abdelhak Nouri. Van der Sar gaat in op nieuwe informatie die beschikbaar is gekomen rond de situatie van Nouri, na zijn ongeval tijdens de oefenwedstrijd tegen Werder Bremen op 8 juli 2017.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Ajax erkent aansprakelijkheid zaak-Nouri: 'Behandeling was niet adequaat'
Ajax heeft maandagavond voor het eerst erkend dat Abdelhak Nouri, die vorig jaar juli tijdens een oefenwedstrijd een hartstilstand kreeg, indertijd niet goed werd behandeld. De club erkent alle aansprakelijkheid en heeft excuses aangeboden aan de familie van de voetballer.

Onderzoek naar schoolexamens op alle scholen
De landelijke vereniging van schoolbesturen is zo geschrokken van het examenfiasco in Maastricht, dat de organisatie zelf een onafhankelijk onderzoek laat doen naar de schoolexamens op alle scholen. Dat maakte de VO-raad maandag bekend.

Studentenstops verpleegkunde worden opgeheven in de hoop meer arbeidskrachten naar de zorg te trekken
De studentenstops op opleidingen verpleegkunde wordt opgeheven vanaf het studiejaar 2019-2020. Dit hebben de hogescholen maandag besloten na een advies van het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde (LOOV) Voor komend studiejaar geldt nog voor tien van de zeventien hogescholen een numerus fixus op hun hbo-opleiding verpleegkunde, onder meer door het tekort aan stageplekken in met name de ziekenhuizen.

Neanderthaler reeg wild van dichtbij aan de speer
De Neanderthalers joegen op wild door het van nabij aan hun speer te rijgen. Dat blijkt uit een opmerkelijk experiment, waarbij kungfuvechters een speciale speer in een namaak-hertenkont stootten.

Geschatte hoek waaronder het dier werd geraakt. Beeld Eduard Pop
Geschatte hoek waaronder het dier werd geraakt.Beeld Eduard Pop

Video van de dag

Duiven in de stad hebben donkerdere vleugels, omdat ze op die manier zware metalen beter af kunnen scheiden. En de duif is niet het enige dier dat zich aanpast aan de door mensen gemaakte stad. We gingen op stadssafari met bioloog Menno Schilthuizen, en zagen dat die stadsevolutie wel heel snel kan gaan.

Vanavond op tv

Documentairemaker Louis Theroux probeerde in 2003 Michael Jackson te ontmoeten, in de docu Louis en Michael (NPO 3, 23.55 uur) zie je of het Theroux is gelukt. Eerder op dezelfde zender wordt de docu Captain Henk (NPO 3, 22.05 uur) over Henk Kuipers, de leider van motorclub No Surrender, herhaald. En er is natuurlijk voetbal: zet snel de tv aan voor Iran – Portugal (NPO 1, 20.00 uur) en Spanje – Marokko (NPO 3, 20.00 uur). Bekijk hier de rest van onze tv-tips.

Morgen in de krant

President Erdogan heeft op alle fronten gewonnen, hier de vijf belangrijkste
De Turkse president Erdogan heeft met de verkiezingen van zondag alles binnengehaald wat hij wilde. Wat betekent een versterkt presidentschap plus een verzwakt parlement voor Turkije?

Men neme een Range Rover, Sir Paul en een trip down Memory Lane: 80 miljoen mensen lachend in tranen
Zet een bejaarde zanger in een Range Rover, laat hem een rondje rijden door zijn oude buurt, geef hem een biertje en een gig in het café om de hoek. En ja hoor, inmiddels 80 miljoen mensen wereldwijd lachend in tranen, #happytears. Zo gek is het ook weer niet, Paul McCartney had het voorspeld, in Drive my Car (1965).

Paul McCartney en James Corden. Beeld
Paul McCartney en James Corden.

Zijn er ook daadwerkelijk ‘fipronildoden’ gevallen?
Zo’n anderhalf jaar kon het frauderende schoonmaakbedrijf Chickfriend eieren en kippen besmetten met het verboden gif fipronil. Maar of iemand zich daar minder lekker om heeft gevoeld – laat staan er korter door heeft geleefd – is uiterst onwaarschijnlijk.

Waken bij Abdelhak
De hartstilstand van Abdelhak Nouri, de getalenteerde jonge Ajacied die sinds juli in coma ligt, had grote impact, op zijn omgeving, zijn club, de betrokkenen in Oostenrijk waar het gebeurde. Willem Vissers sprak met Appies broer, ging naar Hippach en probeerde te achterhalen of er op tijd is begonnen met reanimeren.

De nieuwe mannenmode uit Parijs: van alledaags tot decadent versierd
De mannenmodeweek in Parijs stond in het teken van twee spraakmakende debuutcollecties: zowel bij Louis Vuitton als bij Dior staat een nieuwe ontwerper aan het roer. En die prediken allebei iets heel anders voor de zomer van 2019.

Louis Vuitton. Beeld Team Peter Stigter
Louis Vuitton.Beeld Team Peter Stigter
Dior. Beeld Team Peter Stigter
Dior.Beeld Team Peter Stigter

De Aziatische-chauffeurskwestie in Saoedi-Arabië
Sylvia Witteman dacht na over Saoedische vrouwen. Ze mochten tot voor kort niet zelf rijden, ze moesten gechauffeerd worden door een mannelijk familielid. ‘Of, zo stond er in de krant, en daar was ik verbaasd over: door een Aziatische chauffeur.’

Meer over