NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: Afstand houden vooralsnog geen probleem bij demonstratie Malieveld | Zelfs haar eigen GroenLinks schiet Halsema niet te hulp. ‘Hier is iets goed misgegaan’

Volkskrant bureauredactie
Mondkapjes zijn sinds maandag verplicht op de pont over het IJ naar Centraal Station. Beeld Sabine van Wechem
Mondkapjes zijn sinds maandag verplicht op de pont over het IJ naar Centraal Station.Beeld Sabine van Wechem

Vandaag belangrijk

Alleen bij de veerpont knelt het verplichte mondkapje
Het openbaar vervoer is dinsdag weer op gang gekomen, na twee maanden met een uitgeklede dienstregeling. Niet iedereen schikt zich naar de nieuwe afstandsregels.

Zelfs haar eigen GroenLinks schiet Halsema niet te hulp. ‘Hier is iets goed misgegaan’
Het is prijsschieten voor Geert Wilders. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, toch al een favoriet doelwit van rechts Nederland, zit in zwaar weer door haar optreden bij de anti-racismebetoging in Amsterdam. De PVV-leider laat zijn ongenoegen dinsdag tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer in ronkende zinnen de vrije loop.

Roulatiesystemen, looproutes en kleedkamer-examens: middelbaar onderwijs draait weer
Je oplader in de klas laten liggen? Omkeren mag niet, via de witte pijlen moet je weer terug naar het lokaal. De scholieren van het Murmellius Gymnasium in Alkmaar gedragen zich opvallend gedisciplineerd op de eerste schooldag na tweeënhalve maand afstandsonderwijs.

Rutte kiest met nieuwe staatssecretaris Van ’t Wout voor stille kracht
VVD-Kamerlid Bas van ‘t Wout is de beoogde opvolger van Tamara van Ark als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarmee kiest premier Rutte voor een vertrouweling ‘zonder ego’.

Afstand houden vooralsnog geen probleem bij demonstratie Malieveld | ‘Kabinet versoepelt reisadvies naar meeste Europese landen vanaf 15 juni’
De terrassen zijn weer open, musea kunnen weer bezocht worden: Nederland gaat langzaam van het corona-slot. Volg in dit liveblog het laatste nieuws rondom de versoepeling van de maatregelen en de coronacrisis wereldwijd.

Vanavond op televisie

Medialogica (NPO 2, 22.35 uur) onderzoekt of de ophef rond de ‘salafistische aanjagers’ op het Cornelius Haga Lyceum vorig jaar terecht was en of de media hun taak correct hebben uitgevoerd. Meer tips zijn hier te vinden.

Opinie

Het protest tegen racisme op de Dam, afgelopen maandag. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Het protest tegen racisme op de Dam, afgelopen maandag.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Had Halsema de betoging moeten beëindigen? ‘Blijkbaar was de voorbereiding niet op orde’
De vreedzame demonstratie tegen racistisch politiegeweld in Amsterdam leidde tot woede achteraf. Kunnen demonstraties verboden worden? ‘Daar moet je in een democratie nooit aan willen.’

Morgen in de krant

In Erp is de herinnering aan die eerste bange weken nog lang niet weg: ‘Hedde ’t al geheurd?’
Op het kerkhof van het Brabantse Erp verraden de vele vers gedolven graven wat zich hier heeft afgespeeld. In het dorp zijn de kinderen van Harry Opheij bezig het huis van de clubicoon van de voetbalvereniging Erp uit te ruimen. Een gegadigde heeft zich al gemeld. Hoe is Erp eraan toe, nu de eerste schreden naar een nieuw normaal zijn ingezet?

Zo maakte China de WHO vleugellam in de coronacrisis
Tot frustratie van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft een Chinees gebrek aan openheid over het coronavirus tijdens de eerste fase van de pandemie tot aanzienlijke reactievertraging geleid. De WHO zag echter af van een confrontatie, uit angst dat de Chinese regering zijn medewerking helemaal zou stoppen. Dat meldt persbureau Associated Press (AP) op basis van notulen van interne vergaderingen van de WHO.

Opmars van de Crocs: de beschimpte rubberen klomp maakt een comeback
De modewereld haalde lang haar neus op voor de rubberen klompen uit Amerika. Maar na een diepe dip en de voorspelde ondergang van de Crocs, is het plompe schoeisel salonfähig geworden. Dankzij de samenwerking met beroemdheden.

null Beeld Annabel Miedema
Beeld Annabel Miedema

Blijft het stil op straat of stappen we weer en masse in de auto?
De crisis heeft laten zien hoe waardevol de straat is voor andere zaken dan autoverkeer. Houden we dat? Nu de lockdown wordt versoepeld, is de plek achter het stuur weer snel gevonden. Uit nood (trein is vol) en uit veiligheid (anderhalvemetersamenleving).

Opvoeden: wat als jouw kind niet wil spelen met het kind van vrienden?
Anna van den Breemer schrijft elke week over een alledaags opvoedkundig probleem waarvoor ze een oplossing zoekt. Deze week: wat te doen als je kind niet wil spelen met het kind van een vriend?

Eindelijk weer vanaf het terras naar mensen kijken
Het was zo ver; we mochten de horeca weer betreden. Aaf Brandt Corstius probeerde het uit. ‘Ineens realiseerde ik me dat ik dat had gemist aan de horeca; niet het eten of drinken, maar naar andere mensen kijken met het excuus dat ik een kopje koffie nodig had.

Meer over