Volks voedsel uit Nieuw-Zeeland

Wat eten ze in Nieuw-Zeeland? Lam, kiwi en onwaarschijnlijk stevig gekruide gerechten, luidde het antwoord vorige maand op deze plek....

Eerst de schoonzus, die de eerste zin van dit stukje beantwoordde zonder een tel na te denken:

'Snapper, steak and cheese pie, pavlova.' Een vis, een pasteitje, een toetje als een atoombom:

zulk volks voedsel komt in het pas verschenen kookboek niet aan bod. 'Chique toestand in Huka Lodge', zegt de schoonzus.

'Koningin Elizabeth logeert er altijd als ze in Nieuw-Zeeland is.'

Huka Lodge ligt in het hart van Nieuw-Zeelands Noordereiland. Een blik op de site www.hukalodge.com leert dat je voor een nachtje in het hotel rustig duizend (Nieuw-Zeelandse) dollar mag uittrekken. Zo'n dollar doet 55 cent, dus reken maar uit, en dan heb je nog niet eens gegeten.

Dan is het kookboek, op de site te bestellen voor 35 NZ-dollar (exclusief verzendkosten), een aanzienlijk voordeliger kennismaking. Chefkok Nicholas Watt laat zich in de receptuur kennen als een onthaaste uitgave van Jamie Oliver. Dat maakt het grootste deel van zijn Italiaans georieerde gerechten nogal bewerkelijk; er komt geen verse vijg de keuken uit zonder eerst te zijn gebakken, gei¿njecteerd met een mengsel van blauwe kaas en room en afgemaakt met zwarte peper en pancetta. Een fijn boek, kortom, om door te bladeren en je bij elke bladzij te verheugen op weer een complex gerecht dat je nooit zult maken.

Intussen even elders een recept opgeduikeld voor steak and cheese pie.

Bak in een niet al te grote pan, die ook in de oven kan, de kogelbiefstuk bruin in een klont boter, bak ui en knoflook even mee, giet er heet water bij tot het vlees bijna onder staat, zet drie kwartier in de voorverwarmde oven op 180 graden. Doe er daarna zout en peper bij en bind het vocht met een papje van aardappelzetmeel en koud water. Laat afkoelen. Duw de (ontdooide) plakjes bladerdeeg tot een kuipje in vier beboterde ovenschaaltjes. Roer de blokjes kaas door het vlees en schep het mengsel in de bladerdeegvormpjes. Breng de punten van het deeg naar elkaar toe en vouw losjes dicht, zodat lucht eruit kan ontsnappen. Kwast de bovenkant in met een losgeklopt eitje. Bak in de (voorverwarmde) oven op 200-220 graden, een halfuur of zo, tot het deeg goudbruin kleurt.

Meer over