VolkerWessels weer familiebedrijf

Het bouwbedrijf is weer in handen van de familie, maakt Dik Wessels, plaats 7 op de Quote-rijkenlijst, bekend in een zeldzaam optreden voor de pers.

AMERSFOORT - Het op één na grootste bouwconcern van Nederland is weer een familiebedrijf. Dik Wessels maakte maandag bekend dat zijn dochters, schoonzoons en hijzelf hun meerderheidsaandeel in VolkerWessels terug hebben.

Voor Wessels is het een mijlpaal. De ondernemer, die met een geschat vermogen van 1,8 miljard euro op plaats 7 staat in de rijkenlijst van maandblad Quote, brak zelfs met zijn gewoonte niet met de media te praten.

In een ruitjesjasje nam de 66-jarige ondernemer maandag maar liefst drie sigaretten lang de tijd om het journaille over de actie te vertellen. 'Ik ben er trots op dat de derde generatie de verantwoordelijkheid durft over te nemen voor het bedrijf dat mijn vader gestart is.' En dat terwijl de bouwsector een diepe crisis kent. 'We brengen anti-cyclisch naar een nieuw level', zei schoonzoon Henry Holterman.

Reggeborgh, de investeringsmaatschappij van de familie, neemt 17,5 procent van de aandelen over van investeringsmaatsmaatschappij CVC en bezit nu 60 procent van de onderneming. CVC houdt nog een kwart van het bedrijf, de rest van de aandelen is in handen van ongeveer 150 directeuren. De aandeelhouders van Reggeborgh, dat naast VolkerWessels ook participeert in onder andere een glasvezelbedrijf, een oliemaatschappij en een vuilverbrander, wilden niet zeggen hoeveel ze voor het belang betalen.

De durfinvesteerders van CVC kochten hun aandelen in 2007 met het voornemen VolkerWessels terug naar de beurs te brengen. Toen de crisis toesloeg, stortte zowel de beurs als de bouwsector ineen en leek zo'n notering geen winstgevende optie meer. CVC investeert altijd voor een relatief korte periode in bedrijven en dat is een andere houding dan die van de familie, zei Wessels. Nu de familie weer de meerderheid heeft, kan het bedrijf bijvoorbeeld weer meer langetermijninvesteringen doen. 'Al hebben we nog geen concrete plannen', zei Hoterman.

Dik Wessels durfde maandag niet te spreken van een 'koopje'. 'Als je ziet hoe de economie zich de afgelopen vijf jaar heeft ontwikkeld, is dat onmogelijk te zeggen. Laten we dat dus over drie jaar nog maar eens bekijken. Als ik er dan nog ben.'

VolkerWessels, dat een omzet heeft van 4,7 miljard euro, staat bekend als het gezondste bouwconcern van Nederland. De onderneming heeft 120 werkmaatschappijen die allemaal zeer autonoom opereren. Dat zijn al lang niet meer alleen simpele aannemerijen, maar ook grote wegenbouwers, spoortechneuten en ondernemingen die met grote schepen de kabels leggen naar offshorewindmolenparken. Door die spreiding van activiteiten weet de onderneming ook in deze tijd nog altijd winst te maken.

Dat 'de derde generatie' nu door wil, was voor Wessels een aangename verrassing. CVC werd vijf jaar geleden juist binnengehaald zodat de familie zich zou kunnen terugtrekken, zei Wessels. 'Mijn broer Herman was net overleden aan kanker. Mijn dochters vroegen aan me: wat gebeurt er nu als jij ook dood gaat? Ik zei: dan moeten jullie het doen. Dat wilden ze toen niet, maar nu is dat veranderd.'

undefined

Meer over