Volgens Giovanca is er niets mooier dan vinyl

Het is weekend. Zangeres Giovanca (37) neust naar vinyl en vindt haar vader.

Zangeres Giovanca zoekt naar vinyl. Beeld Ivo van der Bent
Zangeres Giovanca zoekt naar vinyl.Beeld Ivo van der Bent

Is er íéts mooier dan vinyl? Volgens Giovanca niet. En nee, dat is geen koketterie of hipstergeneuzel, nummers klinken gewoon écht beter op plaat. 'Het is die kraak, die korrel, de nostalgie... Alsof het zo altijd al bedoeld was.' Ze heeft het van haar vader, Silvio, die muzikant was en vinylfanaat avant la lettre.

Giovanca: 'Hij had een enorme collectie die was ingedeeld in categorieën: hij had één plank met Motown, één met Latin, één met mannen met trompet - ga zo maar door.' Niet dat ze daar toen veel belangstelling voor had. Wat er gewoon ís, romantiseer je niet en bovendien luisterde ze liever naar de helden van háár tijd, vrouwen op singles en later cd, vrouwen als Paula Abdul, Whitney Houston, Neneh Cherry, en, ze durft het amper te zeggen, T'Pau.

Vanonder haar beanie: 'Ken je die nog, China in your hand? Ooo, dat vond ik zó mooi.' Maar ja, dan word je zelf zangeres. Overlijdt je vader. Ga je dingen anders zien. En voor je het weet sta je zelf ook door de bakken te jakkeren van de plaatselijke vinylleverancier, in dit geval Concerto in Amsterdam. Crate digging heet dat officieel, en ze is er uren zoet mee, op zoek naar die ene van Chaka Khan, die andere van Diana Ross of gewoon alles van Minnie Ripperton.

De hoop is op een bijzondere persing of een childhood flash, en ja hoor, páts, daar hebben we 'm: Windjammer van Freddie Hubbard, 'een typische papa-plaat', want man-met-trompet. 'Moet je horen hoe funky dit is.' Ze luistert, zingt, wiegt met haar heupen, knipt met haar vingers en excuseert zich dan, want nog mooier dan bij Concerto klinkt de plaat bij haar thuis.

En terwijl Giovanca achterover hangt met een 'chai latte' en zich nog maar eens realiseert hoe uniek vinyl toch is, is daar ineens de stem van haar vader: 'Zie je wel?'

Meer over