Volgend seizoen moet het gebeuren, ik voel dat het kan

'Ik heb m'n rugnummer ingeleverd, maar wel m'n contract verlengd. Toen ik vrijdagavond in het hotel kwam, waren ze niet echt negatief, Cees Priem, m'n ploegleider, en Ad Bos, de baas van TVM....

'Er was ook belangstelling van Motorola. Dat vertelde Lance Armstrong me in de koers. Ik heb zelfs nog gesproken met Hennie Kuiper en James Ochowicz, de ploegleiders. Die zien in mij een renner voor de klassiekers. Zo zie ik mijzelf ook. Maar ik ben toch maar bij TVM gebleven, een Nederlandse ploeg. Dat geeft toch wat meer zekerheid.

'Zaterdag ben ik met een gast, een zakenrelatie van de sponsor, mee naar huis gereden. Onderweg naar Radio Tour geluisterd en dat gaf toch een heel vreemd gevoel. We hebben gelukkig aardig doorgeknald. Nee, er was geen ontvangstcomité toen ik thuis kwam, maar ik geloof ook niet dat daar aanleiding voor was.

'Sinds kort woon ik in België, vlak over de grens bij Roosendaal. Ik ben verhuisd voor het fietsen, want toen ik nog in de Achterhoek woonde, zat ik urenlang in de auto. Per jaar reed ik meer dan vijftigduizend kilometer heen en terug naar de koers. Daar werd ik knap tureluurs van.

'Maandag ga ik naar de Achterhoek, m'n familie en m'n maten opzoeken en een beetje trainen, twee uurtjes per dag. Daarna wat criteriums rijden, dan de Ronde van Nederland en de najaarsklassiekers. Volgend seizoen moet het gebeuren, ik voel dat het kan. Ik heb er de inhoud voor, alleen de kracht ontbreekt.

'Ik wil wat anders gaan trainen, alleen weet ik niet zo goed hoe. Misschien moet ik een trainer zoeken, maar waar. En het moet wel iemand zijn die heel veel verstand van fietsen heeft en die ik voor honderd procent kan vertrouwen. Zou er zo iemand zijn?

'Maar ook met een trainer gaat het niet per definitie beter. Kijk naar Eddy Bouwmans. Die traint met schema's van Ab Krook. Maar vind jij hem beter geworden? Aan de ene kant heb ik er wel oren naar, samenwerken met een trainer, maar aan de andere kant vraag ik me af of het allemaal wel zin heeft.

'Die Tour heeft er wel ingehakt, want ik ben me toch een partij moe. Dat vreselijke rotgevoel, dat ik niet verder kon en van de fiets moest, begint gelukkig al aardig te slijten. Ik geloof dat ik al aardig over de klap heen been.

'Nee, ik heb zondagmiddag niet knarsetandend voor de tv gezeten. Ik heb nauwelijks gekeken en de rest van de week zal ik ook echt niet strak voor het kassie zitten. Als ik die jongens daar op de fiets zie zitten, dan denk ik toch: 't is klote.'

Jaap Visser

Meer over