Volgend kopstuk uit Trump-campagne onder grote druk om band met Russen

Paul Manafort, de voormalige campagneleider van Donald Trump, komt onder steeds grotere druk te staan. De Democraten willen hem aan de tand voelen over zijn banden met de Russen na het uitlekken van nieuwe details over zijn werk voor de inmiddels afgezette pro-Russische Oekraïense president Janoekovitsj en een Russische miljardair die nauw bevriend is met president Poetin.

Paul Manafort. Beeld getty
Paul Manafort.Beeld getty

Het Democratische Congreslid Jim Himes zei dat Manafort bovenaan zijn lijst staat van mensen die hij wil oproepen om te getuigen voor de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, die momenteel onderzoek doet naar de pogingen van Rusland de presidentsverkiezingen van vorig jaar te beïnvloeden. Ook de Democraat Mark Warner, de nummer twee van de inlichtingencommissie van de Senaat, wil dat Manafort voor zijn commissie verschijnt om tekst en uitleg te geven over zijn contacten met de Russen. 'Hij was de campagneleider van Trump.'

De inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden hield afgelopen maandag haar eerste openbare zitting, waarop FBI-chef James Comey en de baas van de inlichtingendienst NSA aan de tand werden gevoeld. Het is nog onduidelijk of de Republikeinen, die de meerderheid hebben in beide huizen van het Congres, ermee zullen instemmen Manafort of andere medewerkers van Trump te roepen voor verhoor.

Nooit contact gehad

Manafort zelf verzekert dat hij nooit contact heeft gehad met Russische functionarissen of iemand anders die betrokken was bij de hacks in de computers van de Democratische partij waarvan de Russen worden beschuldigd. Volgens hem zijn de aantijgingen bedoeld om hem 'zwart te maken en de legitimiteit van de verkiezing van Trump in twijfel te trekken'. 'Er zijn geen feiten of bewijzen die deze beschuldigingen ondersteunen, en die zullen er ook niet komen', verzekerde hij. Maar voor de zekerheid heeft hij wel al een pr-firma ingehuurd die gespecialiseerd is in crisiscommunicatie.

Volgens FBI-chef Comey staat het als een paal boven water dat de Russen geprobeerd hebben de verkiezingen te beïnvloeden in de hoop dat Trump de verkiezingen zou winnen, maar hij wilde maandag niets zeggen over de vraag of medewerkers van Trump met de Russen hebben samengewerkt. Volgens de Democraten was Manafort één van de mensen die ervoor zorgden dat een paragraaf waarin werd gepleit voor de wapenleveringen aan Oekraïne uit het Republikeinse partijprogramma werd geschrapt.

De Russische president Poetin met de toenmalige Oekraïnse president Janoekovitsj, 2013. Beeld epa
De Russische president Poetin met de toenmalige Oekraïnse president Janoekovitsj, 2013.Beeld epa

Het lijkt erop dat het Witte Huis al is begonnen afstand te nemen van Manafort. Sean Spicer, Trumps woordvoerder, zei eerder deze week dat Manafort slechts 'voor een zeer beperkte tijd een heel beperkte rol' heeft gespeeld in de campagne. Hij reageerde uiterst geïrriteerd, toen een van de aanwezige journalisten hem eraan probeerde te herinneren dat Manafort van maart tot half augustus bij de campagne betrokken was, de laatste drie maanden zelfs als campagneleider. Trump zette Manafort uiteindelijk aan de kant nadat deze in opspraak was geraakt door zijn werk voor de pro-Russische Oekraïense president Janoekovitsj, die drie jaar geleden werd verjaagd.

Sergi Lesjtsjenko, een Oekraïense parlementariër, beweerde eerder deze week dat Manafort zich in 2009 via een sluiproute 750 duizend dollar heeft laten betalen door de pro-Russische 'Partij van de Regio's" van Janoekovitsj. Manaforts naam dook vorig jaar al op in een kasboek waarin de partij alle stiekeme betalingen registreerde, maar het was onduidelijk of hij het geld ook daadwerkelijk had gekregen. Volgens Lesjtsjenko blijkt nu dat Manafort de betaling heeft geprobeerd te verbergen: het geld zou via een offshore bedrijf aan hem zijn overgemaakt, zogenaamd als betaling voor de levering van 501 computers.

Afpersen

Manafort beschuldigt Lesjtsjenko ervan dat deze hem eerst heeft geprobeerd af te persen met het dreigement dat hij de gegevens openbaar zou maken. Volgens Manafort gaat het om vervalste documenten.

Volgens het persbureau AP zou Manafort ook voor de Russische aluminiumtycoon Oleg Deripaska hebben gewerkt om het beleid van president Poetin te propageren en de anti-Russische krachten in voormalige Sovjetrepublieken te ondermijnen. Deripaska, een van de rijkste mensen van Rusland en een naaste vertrouweling van Poetin, zou Manafort van 2006 tot 2009 tientallen miljoenen betaald hebben voor de bezigheden van zijn bedrijf. Die hielden in dat hij in het Westen de belangen van Russische oligarchen bepleitte, pro-Russische partijen hielp en in voormalige Sovjetrepublieken politieke campagnes opzette om Poetingezinde regeringen in het zadel te houden en anti-Russische krachten tegen te werken.

Het was bekend dat Manafort zakelijke banden had met Deripaska, maar volgens AP had hij zijn politieke lobbywerk bij de Amerikaanse autoriteiten moeten aanmelden onder de Foreign Agents Registration Act. Manafort erkent dat hij voor Deripaska heeft gewerkt, maar volgens hem was er niets 'onoirbaars' aan zijn bezigheden.

De Russische president Poetin en zakenman Oleg Deripaska in 2006. Beeld epa
De Russische president Poetin en zakenman Oleg Deripaska in 2006.Beeld epa

Lees ook

Schaduw FBI-onderzoek hangt voorlopig over Trumps presidentschap Dit verhaal is NEPNIEUWS en iedereen weet dat', tweette president Trump maandag over de suggestie dat zijn campagneteam met de Russen onder één hoedje heeft gespeeld om Hillary Clinton dwars te zitten tijdens de verkiezingen. Toch lopen er in de VS drie onderzoeken naar de affaire: bij de FBI, bij het Huis van Afgevaardigden en bij de Senaat.

Nederland deelde gegevens over Trump en Rusland met FBI
Drie anonieme bronnen lichten een tipje van de sluier op over welke dienst in Nederland contacten van Trump-medewerkers met Russen aan Washington doorbriefde.

Meer over