nieuwstheresay May

Volg mijn voorbeeld, adviseert May haar aartsrivaal

Theresa May en haar man Philip zwaaien nadat ze voor de laatste keer de deur van 10 Downing Street achter zich hebben gesloten. Beeld AP
Theresa May en haar man Philip zwaaien nadat ze voor de laatste keer de deur van 10 Downing Street achter zich hebben gesloten.Beeld AP

Theresa May heeft in haar laatste optreden als premier in het Britse Lagerhuis uitgehaald naar oppositieleider Jeremy Corbyn van de Labourpartij. Ze zei dat Corbyn haar voorbeeld zou moeten volgen en moet aftreden. Van haar Conservatieve fractie kreeg ze een staande ovatie. Over de nieuwe premier Boris Johnson zweeg ze.

Met een uithaal naar Jeremy Corbyn heeft scheidend premier Theresa May woensdagmiddag voor het laatst vragen beantwoord in het Lagerhuis. Ze adviseerde de Labour-leider, die veel vijanden heeft binnen de eigen gelederen, om haar voorbeeld te volgen en af te treden. Tegen het einde van de Prime Minister’s Questions herinnerde ze de Britse volksvertegenwoordiging er ten overvloede aan dat Labour als enige partij in het Verenigd Koninkrijk nog nooit een vrouwelijke leider heeft gehad.

‘Public duty’, inzet voor het landsbelang, was de term die het vaakst viel tijdens de zwanenzang van de in Tory-blauw geklede May. Aan die inzet is tijdens haar driejarige premierschap geen seconde getwijfeld, door vriend noch vijand. Tot de laatste categorie hoort haar partijgenoot Jacob Rees-Mogg, die haar eind vorig jaar al uit 10 Downing Street had geprobeerd te verdrijven. Hij prees haar om haar ‘bereidheid om zaken te doen met mensen aan wie ze zich soms moet hebben geërgerd’.

Geen politicus heeft haar meer geërgerd dan de 70-jarige man tegenover haar: Corbyn. De twee kunnen elkaar niet uitstaan en kwamen ook niet nader tot elkaar, zoals twaalf jaar geleden, toen Mays voorganger David Cameron en toenmalig Labour-leider Tony Blair respect voor elkaar toonden. Ook nu was er weer sprake van een vermoeiend welles-nietesspel, dat draaide om de vraag of het land er nu beter aan toe is dan in 2016, toen May vol goede moed aan haar roeping begon, een roeping die strandde op de Brexit.

Zichtbaar ontspannen antwoordde ze vragen, over fietspaden in Derbyshire en stamcelonderzoek in Sheffield, over stoppen met roken en poliovaccinaties in ontwikkelingslanden. Nog nooit duurde een vragenuurtje zo lang, wat een waarnemer tot de vraag bracht of de Speaker het soms wilde laten voortduren tot Halloween. Luisterend naar de vragen leek May haar hoofd soms te ruste te leggen op de linkerschouder van haar trouwe vazal David Lidington, de de facto vicepremier die nu ook vertrekt.

Staande ovatie

Lagerhuisleden deden hun best om May kritiek op haar opvolger Boris Johnson te ontlokken. Eentje stelde zelfs de vraag of ze hem, zoals een president bij zijn afscheid, gratie verleent voor ‘zijn sabotage’. Maar ze liet zich niet verleiden. Veel van haar ministers, die als sardientjes in een blik op de propvolle bankjes zaten, moeten met hun gedachten bij de vraag zijn geweest wat Boris Johnson, te druk om bij het vragenuurtje aanwezig te zijn, voor hen in petto heeft.

May in het Lagerhuis. Beeld EPA
May in het Lagerhuis.Beeld EPA

Dinsdag had May alle Conservatieve Lagerhuisleden een brief gestuurd met een opsomming van wat ze bereikt heeft, zoals het vaststellen van vergaande klimaatdoelen en de succesvolle strijd tegen hedendaagse slavernij. Dat laatste onderwerp kwam ook enkele keren ter sprake tijdens het vragenuurtje. Ze beloofde als gewone afgevaardigde voor Maidenhead door te gaan met deze strijd, bevrijd van de Brexit en brexiteers die haar premierschap zo zwaar hebben gemaakt.

Voortaan zal ze weer vragen stellen in plaats van ze te beantwoorden.

Haar kabinetsleden hadden dinsdag al hun dank getoond door hun bazin een Liberty-handtas te geven en een Lalique-parelketting ter waarde van 500 pond, met dank aan minister Michael Gove, die met de pet rond was gegaan. Na de laatste vraag, gesteld door de ‘Moeder van het Lagerhuis’, leidden ze de staande ovatie die de Conservatieve fractie de tot tranen geroerde premier gaf. Jeremy Corbyn en zijn getrouwen bleven, geheel in stijl, onbewogen zitten.

Lees meer over de oude en nieuwe Britse premier:


Succes van Boris Johnson staat of valt met afronden van Brexit
Hoe gaat Boris Johnson als premier zijn doelen – waaronder het eindelijk voor elkaar krijgen van Brexit – bereiken? Zijn overwinningsspeech gaf alvast een aantal aanwijzingen.

Reconstructie van de ondergang van Theresa May
Onvermoeibaar bouwde ze aan Brexit - het grootste Britse politieke project van na de Tweede Wereldoorlog. Haar gebrek aan politiek inzicht brak Theresa May op. ‘Kamikazepremier’ May miste zelfs het zwaard waarin ze probeerde te vallen

Meer over