NieuwsKlaas Puul

Volendamse garnalenverwerker Klaas Puul overgenomen door Britten

Anderhalf jaar na het samengaan van de Volendamse garnalenverwerker Klaas Puul met Jan Foppen Groep in Harderwijk scheiden hun wegen alweer: de toen gevormde houdstermaatschappij Dutch Seafood Company maakte dinsdag bekend Klaas Puul te verkopen.

Een productiemedewerker bij een productielijn van het garnalenbedrijf.  Beeld Marcel Wogram
Een productiemedewerker bij een productielijn van het garnalenbedrijf.Beeld Marcel Wogram

Nieuwe eigenaar wordt het Britse Sykes Seafood, dat een vestiging heeft in Manchester. Samen met Sykes zal Klaas Puul een pan-Europees visbedrijf gaan vormen met een omzet van 300 miljoen euro. Foppen komt daardoor weer op eigen benen te staan.

Klaas Puul is met 250 werknemers het grootste bedrijf van Volendam. Daarnaast werken er voor het bedrijf nog eens 3.200 mensen in Tanger (Marokko), waar de Noordzeegarnalen worden gepeld. Het bedrijf verkeert al enige tijd in zwaar weer door de overproductie van Noordzeegarnalen. De prijzen zijn gekelderd van 10 naar 3 euro per kilo.

Directeur André van der Padt van Dutch Sea Food zei enige tijd geleden dat een onderzoek gaande was naar de toekomst van het bedrijf. ‘Ernst & Young neemt het bedrijf onder loep. En daarbij zijn alle opties open.’ Dat blijkt nu verkoop te zijn geworden.

Europa’s grootste garnalenverwerker

Klaas Puul werd opgericht door de Volendamse garnalenhandelaar Evert Mooijer en groeide onder zijn leiding uit tot Europa’s grootste verwerker van garnalen. In 2017 verkocht Mooijer een meerderheidsbelang aan private equity-investeerder H2Equity Partners.

Er werden ambitieuze plannen voor de toekomst ontvouwd waarbij ook een nieuw bedrijfspand in Volendam in gebruik werd genomen. In mei 2018 werd bekend dat Puul samen zou gaan met Foppen in Harderwijk, een verwerker van paling en zalm.

Toenmalig ceo Sander van den Berg ging in mei van dit jaar weg bij het bedrijf, omdat hij na zeven tumultueuze jaren vond dat de integratie met Foppen beter door een nieuwkomer kon worden geleid: ‘We hebben de zaken grondig overgedragen aan André van der Padt. Dit was de man die H2 en ikzelf geselecteerd hadden als opvolger. Ik heb na de feitelijke overdracht een overname voor Klaas Puul van de vismijn Breskens nog gerealiseerd.’

De ondernemingsraad en mededingingsautoriteiten moeten nog akkoord gaan met de overname door Sykes. Verwacht wordt dat de transactie in februari 2020 zal zijn voltooid. Beide partijen maakten bekend meteen de overgang in gang te zetten zodat klanten en leveranciers niet worden gedupeerd.

De garnalenhandel van Klaas Puul: het grootste bedrijf van Volendam

De Volkskrant bezocht Klaas Puul in 2017. Ruim vijftig jaar geleden besloot de zoon van een Volendamse visboer een garnalenhandeltje te beginnen. Een gouden greep: Klaas Puul is het grootste bedrijf van het dorp - al gebeurt het pellen tegenwoordig in Marokko. Lees hier de reportage.

Meer over