Volendam herdenkt cafébrand uit 2001

VOLENDAM - Volendam herdenkt zaterdag de cafébrand die tien jaar geleden plaatshad in café De Hemel. Dit gebeurt om 12.30 uur bij het monument aan de Haven, tegenover de rampplek.

ANP
Het monument op de begraafplaats bij de Vincentiuskerk. ANP Beeld
Het monument op de begraafplaats bij de Vincentiuskerk. ANP

Bij de officiële herdenking houden burgemeester Wim van Beek en vertegenwoordigers van de slachtofferorganisaties toespraken. Ook worden er bloemen gelegd en is er een moment van stilte.

's Morgens is er eerst in de Sint Vincentiuskerk een speciale mis voor de slachtoffers die bij de brand omkwamen. Pastoor Jan Berkhout, die de ramp van nabij meemaakte en die in 2003 uit Volendam vertrok, gaat in deze mis voor.

Jongerenbijeenkomst
Om 14.30 uur is in de kerk de jongerenbijeenkomst Volendam 10 jaar later, in woord en beeld. Hier voeren muziek en toespraken de boventoon.

Door de brand in De Hemel kwamen veertien jongeren om het leven en raakten 180 cafébezoekers gewond. Een aantal van hen is door brandwonden voor het leven getekend. De ramp leidde tot de strafrechtelijke vervolging en veroordeling van café-eigenaar Jan Veerman. Toenmalig burgemeester Frank IJsselmuiden en CDA-wethouder Wim Visscher traden af.

Meer over