Voldane kippen en voorgesneden kool

Lasagne met boerenkool

LOETHE OLTHUIS

Mijn tuin is een perfect ecosysteem. Elke slak of rups met vraatzuchtige neigingen belandt in de magen van mijn kippen, die daar naast eieren ook eersteklas moestuinmest van produceren. Konijnenkeutels-in-gehakseld-stro blijken ideaal om onze vette kleigrond losser te maken; bovendien zijn konijnen uitmuntende grasmaaimachines en onkruidverwerkers. Wij mensen voegen alleen spit- en wiedarbeid toe, en oogsten de groente. De zonnebloemen en maïskolven gaan naar de kippen en knagers, als bedankje.

Prima systeem, dacht ik nog toen ik eind augustus boerenkool- en spruitjesplanten uitzette en op vakantie ging. Tien dagen later vond ik een veldje met sprietjes terug en twee bijzonder voldane kippen: Keetje en Lotje. Boerenkool was kennelijk toch lekkerder dan slak.

Dan kun je nog zo veel gaas spannen en hopen op een goede nazomer, echt groeien doen zulke koolstaakjes niet meer. De bloedarmoedige microspruitjes heb ik vorige week aan de konijnen gevoerd en voor het eerst in jaren heb ik nu boerenkool gekocht. Voorgesneden. En er meteen ook maar iets anders mee gemaakt dan stamppot: lasagne, die je zo nodig een halve dag van tevoren kunt voorbereiden, tot en met het mengen van de gare boerenkool met roomkaas, gember en ei.

Verwarm de oven voor op 185 graden. Vet de ovenschaal in. Snijd de tomaten in reepjes. Verhit de olijfolie in een flinke (braad)pan of wok, voeg ui en knoflook toe en bak 3 minuten op laag vuur. Voeg de boerenkool (zonodig in twee gedeelten) en 400 ml water toe en laat 25 tot 30 minuten zachtjes stoven met het deksel op de pan tot de boerenkool gaar is. Schep regelmatig om.

Roer de roomkaas los met 3 eetlepels Griekse yoghurt. Meng de boerenkool met dit mengsel, de gember, de helft van het losgeklopte ei en flink zout en peper. Strijk een dunne laag boerenkoolmengsel over de bodem van de ovenschaal. Verdeel hier eenderde van de tomaatreepjes over. Dek af met lasagnebladen. Ga zo door tot alle ingrediënten zijn gebruikt: de bovenste laag is lasagneblad.

Roer 200 ml yoghurt, de rest van het ei en de helft van de geraspte kaas door elkaar. Schep deze saus over de lasagne en bestrooi met de rest van de kaas. Bak de lasagne in het midden van de oven in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin.

(voor 4 personen)

vovenschaal van ca. 20x25 cm

v10 zongedroogde tomaten op olie, uitgelekt

v2 eetlepels olijfolie

v1 flinke ui, gesnipperd

v3 tenen knoflook, gehakt

v500 gram gesneden boerenkool

v400 ml water

v200 gram roomkaas (Mon Chou)

v200 ml + 3 eetlepels Griekse yoghurt,

vca. 20 gram verse gember, geschild en fijngehakt

v2 grote eieren, losgeklopt

vpeper en zout

vca. 150 gram instant lasagnebladen

v100 gram geraspte Parmezaanse kaas (of oude Goudse)

Ingrediënten

undefined

Meer over