Vogelzaadbedrijf Witte Molen maakt zich los van ex-directeur

Witte Molen, een bedrijfje in diervoer en vogelzaad dat al jaren vecht voor zijn bestaan, heeft weer even een brandje geblust. De voormalige directeur tevens voormalig grootaandeelhouder Frans Faas, heeft genoegen genomen met een som van iets minder dan 160 duizend euro, en is vertrokken.

VAN ONZE VERSLAGGEVER GERARD REIJN

AMSTERDAM - Daarmee lijkt een probleem voor de huidige eigenaar, het investeringsbedrijfje Value8 van de bekende belegger Peter Paul de Vries, van de baan. Faas was in november geschorst omdat hij zich niet zou willen voegen naar de wensen van De Vries. Hij vocht vrijdag zijn schorsing aan, in kort geding bij de rechtbank van Den Bosch. Daar eiste hij een vergoeding van 240 duizend euro, waarop hij volgens zijn contract recht zou hebben.

Enkele uren later verscheen een persbericht van Witte Molen. Faas vertrekt nu 'in goed overleg'. Witte Molen trekt daarvoor 160 duizend euro uit.

Directeur André Vink van Witte Molen wilde geen toelichting geven op de schermutselingen.

Het Financieele Dagblad meldt dat het conflict te maken zou hebben met besprekingen tussen Peter Paul de Vries' Value8 en het Belgische diervoederbedrijf CéDé en het daaraan gerelateerde Laroy-Duvo. Faas zou faliekant tegen die samenwerking zijn, en CéDé zou daarom het vertrek van Faas hebben geëist. Daarop praatte De Vries verder met de Belgen, zonder Faas.

Witte Molen heette tot midden vorig jaar Alanheri, en was tientallen jaren een van de kleinste bevolkers van de Amsterdamse beurs. In 2006 nam Frans Faas met zijn beleggingsvehikel Recalcico een meerderheid van de aandelen, en stuurde toenmalig directeur Albert den Haan de laan uit.

Peter Paul de Vries, met zijn Value8 nog maar kort eigenaar, doet nu hetzelfde: de oude baas buiten zetten.

Inmiddels krimpt het zangzaadbedrijf lustig voort. In 2005 had het nog rond 100 miljoen euro omzet, in de eerste helft van dit jaar nog 5,13 miljoen bij een verlies van 20 duizend euro. De advocaten van Witte Molen hadden de financiële positie van het bedrijf tijdens het kort geding aangevoerd als reden waarom het niet een kwart miljoen kon betalen aan een vertrekkende directeur.

undefined

Meer over