Vogelgriep rukt op in Duitsland en Frankrijk

PARIJS (ANP) - De vogelgriep verspreidt zich in Duitsland in westelijke en zuidelijke richting. In de noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein is voor het eerst het H5N1-virus geconstateerd.

De landbouwautoriteiten in Sleeswijk-Holstein zeiden vrijdag dat het virus in het district Osztholstein is ontdekt bij twee wilde eenden. Ook in de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg is bij de Bodensee een wilde eend met vogelgriep gevonden. Een medewerker van het Friedrich-Loeffler-Institut, het belangrijkste veterinaire laboratorium in Duitsland, zei dat nog niet bekend is of het om de H5N1-variant gaat. Testen moeten uitsluitsel geven.

Eerder is in Duitsland al vogelgriep geconstateerd bij ruim honderd wilde vogels in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, die oostelijk van Sleeswijk-Holstein ligt. De meeste vogels met het virus zijn op het eiland Rügen in de Oostzee aangetroffen.

Besmetting op Frans pluimveebedrijf

De dode kalkoenen op een als verdacht aangemerkt pluimveebedrijf in het oosten van Frankrijk waren met het vogelgriepvirus H5 besmet. Dat zei de Franse minister van Landbouw Bussereau vrijdag voor de nieuwszender TF2.

De kalkoenen zijn ook onderzocht op de voor mensen gevaarlijke variant van het vogelgriepvirus H5N1. Bussereau zei dat de resultaten van die testen nog niet bekend zijn. De kalkoenenfarm, die van de buitenwereld is afgesloten, staat vlakbij een plek in het departement Ain waar eerder twee besmette wilde vogels zijn gevonden.

Als verdenking op H5N1 bij de kalkoenen juist blijkt, is het de eerste keer dat in Frankrijk een pluimveebedrijf is getroffen door het virus.

Georgië

Ook Georgië is getroffen door de vogelgriep. In zwanen is de voor mensen gevaarlijke variant H5N1 aangetroffen, maakte premier Zoerab Nogaideli van de voormalige Sovjetrepubliek vrijdag bekend. De dode vogels zijn eerder deze week gevonden in een dorpje in de zuidwestelijke regio Adzjarië, dat grenst aan Turkije.

Meer over