Vogelaar moet conflict huisartsen oplossen

Voormalig FNV-bestuurster Ella Vogelaar moet het conflict over het huisartsensalaris proberen op te lossen. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) werden het afgelopen weekeinde eens over de keuze voor Vogelaar als ‘neutraal voorzitter’....

LHV-voorzitter Vos verwacht dat Vogelaar in haar ‘onafhankelijke rol’ de partijen tot meer souplesse kan bewegen. ‘Het maakt het eenieder makkelijker om wat toe te geven. Dan is het geen overwinning van ons of de minister, maar het werk van de voorzitter.’ Vandaag komen LHV, ZN, topambtenaar Van Rijn van het ministerie en Vogelaar voor het eerst bijeen.

Vogelaar (55) kreeg bekendheid als voorzitter van de ABOP (FNV-onderwijsbond) en vervolgens als vice-voorzitter van de FNV. In 2001 leidde zij de Taskforce Inburgering. Sinds 1 januari 2003 is ze voorzitter van de Raad van Commissarissen van Unilever. Voor de LHV is van belang dat ze geen lid is van de VVD, de partij van minister Hoogervorst.

Afgelopen weken hebben de minister en de LHV vruchteloos overlegd over een nieuw vergoedingssysteem voor de huisarts. Het conflict spitst zich toe op een bedrag van negentig miljoen euro (6procent van het totale huisartsenbudget) dat Hoogervorst bij de verzekeraars onder wil brengen. De artsen moeten met vernieuwende zorgplannen komen, alvorens ze er aanspraak op kunnen maken.

De LHV vindt dit ‘diefstal’ en ziet de versterkte positie van de verzekeraars als een aanslag op de autonomie van de beroepsgroep.

Meer over