nieuws

Voetbaltoernooi Copa América kan doorgaan: Brazilië neemt de taken over van oorspronkelijk gastland Argentinië

De Copa América, het Zuid-Amerikaanse voetbalkampioenschap voor landenteams, kan volgende maand doorgaan. Nadat Argentinië zich maandagochtend als gastland had teruggetrokken, heeft Brazilië zich opgeworpen om het toernooi te organiseren.

De trofee voor de winnaar van het toernooi Copa América wordt hier omhoog gehouden door het Braziliaanse nationale team dat in de finale van 2019 in eigen land Peru versloeg.
 Beeld AFP
De trofee voor de winnaar van het toernooi Copa América wordt hier omhoog gehouden door het Braziliaanse nationale team dat in de finale van 2019 in eigen land Peru versloeg.Beeld AFP

Amper twee weken voor de start van het Zuid-Amerikaanse toernooi voor landenteams zat de organisatie maandagochtend plotseling zonder gastland. De officiële reden waarom Argentinië zich terugtrok als gastland werd niet bekendgemaakt. Mogelijk hangt het besluit samen met de strikte lockdown die de Argentijnse regering aangekondigd heeft. Omgerekend naar inwonertal is het aantal coronabesmettingen er nu ongeveer vier keer hoger dan in Nederland.

Nog geen 24 uur later steeg er witte rook op uit de Paraguayaanse stad Luque, waar de Conmebol zijn hoofdkantoor houdt: Brazilië had zich gemeld als vervanger van Argentinië, en dus kon het toernooi doorgaan. ‘Het beste voetbal ter wereld zal miljoenen Zuid-Amerikanen vreugde en passie brengen’, schreef de voetbalbond op zijn Twitteraccount, doelend op vijfvoudig wereldkampioen en negenvoudig continentaal kampioen Brazilië.

De Conmebol dankte president Jair Bolsonaro en de Braziliaanse voetbalbond ‘voor het openen van de deuren van dat land voor wat tegenwoordig het veiligste sportevenement ter wereld is’. Het toernooi – dat met tien deelnemende landen een stuk kleiner is dan het EK voetbal – gaat zoals gepland op 13 juni van start. De finale is op 10 juli. De Braziliaanse gaststeden en de wedstrijden worden de komende uren door de Conmebol bekendgemaakt.

Oorspronkelijk had het voetbaltoernooi al in 2020 moeten plaatsvinden, maar net als het EK voetbal en de Olympische Spelen werd het toernooi tot deze zomer uitgesteld. Het toernooi vormt een belangrijke inkomstenbron voor de Zuid-Amerikaanse voetbalwereld. Daarom is het de organisatoren er veel aan gelegen om het toernooi door te laten gaan. Bij de vorige Copa América haalde Brazilië, toen ook al het gastland, 118 miljoen dollar binnen.

Voor deze editie van de Copa América waren voor het eerst twee landen als organisator aangewezen. Naast Argentinië zouden ook in Colombia wedstrijden plaatsvinden. Maar omdat in dat land massale protesten uitbraken tegen president Iván Duque, besloot de Conmebol een kleine twee weken geleden al om alle wedstrijden naar Argentinië te verplaatsen.

Na het afhaken van Argentinië was het de vraag of er op deze korte termijn een andere gastland gevonden zou kunnen worden voor het oudste internationale toernooi ter wereld. De Conmebol zei meer aanbiedingen te hebben ontvangen van landen die geïnteresseerd waren om het toernooi te organiseren. Welke landen naast Brazilië in de race waren, werd niet bekendgemaakt.

Coronavirus

Hoewel Brazilië zich nu als reddende engel van het voetbaltoernooi opwerpt, heeft het land het coronavirus nog lang niet onder controle. Per 100 duizend inwoners werden in Brazilië de afgelopen week 203 coronabesmettingen geregistreerd. Dat aantal is weliswaar lager dan in Argentinië (474), maar nog niet zo laag als in Nederland (123).

Ondertussen klimt het totale aantal Braziliaanse doden als gevolg van covid-19 met gemiddeld 2.000 sterfgevallen per dag richting een half miljoen. Een derde golf ligt op de loer. Desondanks stapte president Jair Bolsonaro vorige week naar het hooggerechtshof met de klacht dat lokale coronamaatregelen ongrondwettelijk zijn. Onlangs organiseerde Bolsonaro nog een optocht van motoren in Rio de Janeiro.

Een tegengeluid was zaterdag te horen op straat: overal in Brazilië werd gedemonstreerd tegen het coronabeleid van Bolsonaro. Er waren protesten in ten minste zestien verschillende steden. De meeste, zoals in Brasilia en Rio de Janeiro, verliepen vreedzaam. Maar in de noordoostelijke stad Recife gebruikte de politie traangas en rubberkogels.