Voetbalster Messi aangeklaagd voor belastingfraude

Stervoetballer Lionel Messi hangt een celstraf tot 6 jaar boven het hoofd. De FC Barcelona-speler is in Spanje aangeklaagd wegens omvangrijke belastingontduiking. De Argentijn zou de Spaanse staat tussen 2007 en 2009 voor ten minste 4 miljoen euro hebben opgelicht.

AMSTERDAM - Tegen Messi en zijn vader Jorge is een opsporingsbevel uitgevaardigd. Volgens de Spaanse fiscale opsporingsdienst is Messi's vader het brein achter de fraude.

Hij zou onder meer de portretrechten van zijn zoon hebben ondergebracht in belastingparadijzen als Uruguay en Belize, om in Spanje geen belasting over de inkomsten te hoeven afdragen.

Volgens openbaar aanklager Raquel Amado hebben Jorge en Lionel Messi ook andere 'ontoelaatbare' belastingconstructies toegepast.

Spanje eist de gederfde inkomsten terug. Het komt met de aanklacht op het moment dat de overheid heeft aangekondigd belastingfraude harder aan te pakken om de voortslepende crisis te bezweren.

Op zijn Facebookpagina ontkent Messi de aanklachten. Hij schrijft dat hij de wet nooit heeft overtreden. 'We hebben juist altijd aan onze fiscale verplichtingen voldaan en ons daarbij ook altijd gehouden aan de adviezen van onze belastingadviseurs', aldus de viervoudig Wereldvoetballer van het Jaar. Hij klaagt dat hij en zijn vader niet door de aanklager zijn geïnformeerd, maar dat hij de beschuldigingen uit de media moest vernemen.

Miljoeneninkomsten

Messi is, met een jaarsalaris van 15,2 miljoen euro, na Ronaldo (17,3 miljoen) de best betaalde voetballer ter wereld. Hij heeft lucratieve sponsorcontracten met het sportmerk Adidas, het voedingsmiddelenconcern Procter & Gamble en het frisdrankbedrijf PepsiCo.

Inclusief reclameinkomsten incasseert het 25-jarig icoon volgens het zakenblad Forbes elk jaar 30,9 miljoen. Daarmee is hij derde op de ranglijst best verdienende voetballers, na Beckham (35,4 miljoen) en Ronaldo (33 miljoen).

Er zijn ook lijstjes waar 'La Pulga' bovenaan staat: Messi is recordhouder doelpunten scoren, met 91 goals in een jaar - 2012 - en 71 voltreffers binnen een seizoen (2011-2012).

FC Barcelona, de club die de duurbetaalde voetballer op zijn loonlijst heeft staan, wil vooralsnog niet op de beschuldigingen reageren.

undefined

Meer over