Voetbalmiljonairs veel te sterk voor ploeteraars van Coventry City

De FA Cup is 's werelds oudste bekercompetitie. De Volkskrant volgt vanaf de start het spoor van de winnaar, tot de finale op Wembley. Aflevering 8: Op White Hart Lane, waar Tottenham wraak neemt op Coventry.

PATRICK VAN IJZENDOORN

De wedstrijd op White Hart Lane is nog geen kwartier oud of een machtig mannenkoor verheft de stem: 'There is only one Gary Mabbutt, one Gary Mèèè-but.' Met sardonisch plezier bejubelen de vijfduizend meegereisde Coventry-fans de Spurs-verdediger wiens eigen doelpunt een kwart eeuw geleden de beslissing bracht in één van de mooiste FA Cupfinales aller tijden: Tottenham Hotspur - Coventry 2-3. Na verlenging.

De joviale Mabbutt, die zich in de rust laat interviewen, kan lachen om de plagerijen. Hij weet dat zijn knie, het lichaamsdeel waarmee hij Ray Clemence destijds passeerde, in Coventry een heilige status bezit.

Waar indertijd sprake was van een verrassing, zou een Coventry-overwinning nu een sensatie zijn. De elegante Spurs staan achter de Manchesters op de derde plek van de Premier League, terwijl de dappere ploeteraars uit de Midlands in de middenmoot van League One bivakkeren. Het is de nummer 3 tegen de nummer 56 van het Engelse voetbal.

Zulke krachtsverhoudingen zijn de charme van de beroemde Derde Ronde van de FA Cup, wanneer de grote clubs binnenkomen en de voetbalmiljonairs met knikkende knieën, verscholen achter maillots als het koud is, hun opwachting maken in haveloze stadionnetjes. In het eerste weekeinde van het nieuwe jaar is er in de kapitalistische wereld van het Engelse voetbal even ruimte voor romantiek en sentiment.

Zo reizen de amateurs van Hastings naar Middlesborough en ontvangen de semi-profs van Mansfield het machtige Liverpool, stiekem hopend op gedenkwaardige bekerstunts van het type Hereford - Newcastle 2-1 (1972). In het programmaboekje van Tottenham Hotspur - Coventry City - één van de liefst zeven bekerwedstrijden die zaterdag in Londen plaatsvinden - wordt pagina's lang teruggekeken op gedenkwaardige Derde Ronde-wedstrijden. Hoe groot het historisch besef van de Engelse fans is, blijkt ook uit de weetjesrubiek waarin de vraag wordt gesteld in welke opstelling Tottenham Hotspur op 3 maart 1928 tegen Huddersfield Town speelde.

Dat zou zelfs Tony Downes niet weten, de gepensioneerde vrachtwagenchauffeur die kort na de oorlog zijn eerste Spurs-wedstrijd bezocht en White Hart Lane in Londen sindsdien als zijn weekendhuis beschouwt. 'Mijn zus wóónt zelfs op White Hart Lane, iets verderop,' lacht de 78-jarige.

'Mijn beste herinneringen? De jaren zestig, de gloriejaren. Ik ben toen onder meer in Rotterdam geweest waar we onze eerste Europese beker wonnen. Jimmy Greaves scoorde, die ken je wel.' Voor Downes, getooid met een oorbel, is de FA Cup geen prioriteit meer. 'Ik ben al veertien keer met de Spurs op Wembley geweest, vijf keer om FA Cup te winnen. Nee, ik hoop op mijn oude dag nog eens een kampioenschap mee te maken. Dat is alweer een halve eeuw geleden.'

Met 35.676 andere toeschouwers ziet hij zijn ploeg niet tegen, maar met Coventry spelen, en dat terwijl spelers als Jan Vertonghen en Jermain Defoe rust krijgen. Dat de Sky Blues hun topscorer David McGoldrick net hebben zien vertrekken, maakt het treffen er niet spannender op. Bij rust staat het al 3-0, door twee goals van Clint Dempsey en eentje van Gareth Bale.

In de tweede helft speelt Coventry wat beter, maar voor Spurs-trainer André Villas-Boas is er geen reden om zijn glimmende schoenen bloot te stellen aan de modderige zijlijn. Zijn Coventry-collega Mark Robins, lopend op voetbalschoenen, kijkt kort voor tijd nog één keer nerveus op zijn horloge, maar zelfs een eretreffer zou er deze middag niet in zitten.

De weg tot nu toe:

Preliminaire kwalificatieronde Dulwich Hamlet - Hythe Town1-0

Eerste kwalificatieronde Godalming Town - Dulwich Hamlet2-2 (Dulwich wint replay)

Tweede kwalificatierondeArlesey Town - Dulwich Hamlet 1-0

Derde kwalificatierondeArlesey Town - Brackley Town4-3

Vierde kwalificatieronde Didcot Town - Arlesey Town0-1

Eerste hoofdrondeCoventry City - Arlesey Town3-0

Tweede hoofdrondeCoventry City - Morecambe FC2-1

Derde hoofdrondeTottenham Hotspur - Coventry City3-0

undefined

Meer over