Nieuws

Voetballer Zaha weigert voor de wedstrijd op de knieën te gaan: ‘Het is vernederend’

‘Waarom moet ik voor jou op de knieën gaan om te laten zien dat wij ertoe doen?’ Met deze retorische vraag in het achterhoofd heeft Wilfried Zaha zaterdag geweigerd om voor de wedstrijd al knielend aandacht te vragen voor racismebestrijding. De Brits-Ivoriaanse aanvaller van Crystal Palace is de eerste speler in de Premier League die in opstand komt tegen het nieuwe ritueel. De 28-jarige zei het knielen als ‘vernederend’ te ervaren. Liever staat hij trots op het veld, de rug recht.

Wilfried Zaha blijft staan terwijl andere spelers en scheidsrechters knielen voor aanvang van de wedstrijd.  Beeld AFP
Wilfried Zaha blijft staan terwijl andere spelers en scheidsrechters knielen voor aanvang van de wedstrijd.Beeld AFP

Sinds de hervatting van het afgelopen Premier League-seizoen gaan de spelers in de Engelse voetbalcompetities, alsmede de scheidsrechters en de managers, voor elke wedstrijd op de knieën . De BBC geeft wekelijks aandacht aan dit gebaar, dat vier jaar geleden werd geïntroduceerd door de American Football-speler Colin Kaepernick. Voetballers willen aangeven dat racisme niet thuishoort in de voetbalwereld. Tevens verklaren ze zich solidair met de Black Lives Matter-beweging.

Na de zomer kwamen er al wat scheuren in het front toen Les Ferdinand, voetbaldirecteur van Queens Park Rangers zijn vragen zette bij het ritueel, dat volgens hem na enkele speelronden aan betekenis had verloren. De spelers van de Championship-ploeg zagen er voortaan vanaf. Brentford en Derby County hebben dit voorbeeld inmiddels gevolgd. Fans van Millwall hadden eind vorig jaar, bij de tijdelijke terugkeer naar het stadion, hun ongenoegen kenbaar gemaakt over het ritueel.

Routine

Al enkele weken geleden had Zaha laten weten moeite te hebben met taking the knee, en eenmaal hersteld van blessureleed voegde hij voor de thuiswedstrijd tegen West Bromwich Albion (1-0) de daad bij het woord. Zijn medespelers gingen wel door de knieën , maar zowel aanvoerder Luka Milivojević als manager Roy Hodgson toonden begrip. ‘Er is geen goede of foute beslissing,’ zei Zaha, ‘maar voor mij persoonlijk was het simpelweg een routine voor de wedstrijd geworden’.

Hij sprak de hoop uit dat zijn actie mensen aan het denken zet en dat het besef doordringt dat deze geste niet genoeg is om racisme in de voetballerij aan te pakken. Volgens hem moet er meer voorlichting worden gegeven op scholen, terwijl de techreuzen eindelijk hun verantwoordelijkheid zouden moeten nemen. Racisme in Engelse stadions komt weinig meer voor, maar zwarte spelers krijgen wel regelmatig te maken met racistische opmerkingen op Twitter, Instagram en andere sociale media.

De jongste voetballer die te maken heeft gekregen met racisme is Middlesbrough’s Yannick Bolasie. Momenteel doet de politie onderzoek naar de Schotse auteur van een racistisch bericht op het Instagramaccount van de Congolees. Vorig jaar was de bekende oud-voetballer Ian Wright, tegenwoordig analist bij Match of the Day, het slachtoffer van racistische opmerkingen die Patrick O’Brien had verstuurd via Instagram. De 18-jarige Ier kreeg geen straf van de rechter, dit tot ontsteltenis van de voormalige Arsenal-aanvaller.

Meer over