Voetballer met indianentooi

'Weerzinwekkend' maar ook een 'onvervalste pageturner': recensenten van (kwaliteits)kranten en tijdschriften reageerden in 2007 verdeeld toen ze Pijl en Boog - een schelmenroman onder ogen kregen. Het was een 'vilein boek', schreef Arie Storm in Het Parool. 'Klukkluk op voetbalschoenen', sneerde Max Pam in HP/De Tijd.

Met Pijl en Boog greep Pol de Baekere (Hasselt, 1978) net naast de Academica debutantenprijs. Het boek beleefde binnen twee maanden vijf herdrukken. Het feit dat Pijl en Boog losjes was gebaseerd op het leven van de destijds populaire voetballende 'Indiaan' Stijn Vreven (onder meer AA Gent, KV Mechelen, FC Utrecht en Vitesse), kon daar niet los van worden gezien.

Het verhaal in een notendop: hoofdpersoon Franky Reven besluit na een 'roadtrip' door Amerika en een toevallige ontmoeting met opperhoofd 'Kleine Steen' van de Sioux de levensstijl over te nemen van de native Americans. Gekleed in een indianenpak en met een 'veelkleurige tooi op zijn gekwelde hoofd' maakt hij na een overwinning op de 'onverslaanbaar geachte landskampioen' in een 'mallemolen van emoties' een 'louterende' wandeling die hem in gedachten terugbrengt naar de plekken van zijn jeugd.

Pijl en Boog is, anders dan bijvoorbeeld in Voetbal International werd beweerd, géén sportroman. Ook daarom zegt HNS: lezen, dit boek!

Pijl en Boog - een schelmenroman, Pol de Baekere, In de Knipscheer, 9,95 euro (goedkope editie), ISBN 978 903 889 4881

undefined

Meer over