Voetbalfan denkt internationaal

Eén voetbalwedstrijd, Ajax tegen Celtic, en vier supportersgroepen. Ook de fans van St. Pauli en Anderlecht waren woensdag in Amsterdam. Om de onderlinge banden te onderhouden.

AMSTERDAM - In de Amsterdamse binnenstad waren woensdag behalve fans van Celtic - tegenstander van Ajax die avond in de Champions League - ook supporters aanwezig van de Duitse voetbalclub St. Pauli en het Belgische Anderlecht. Wat hadden die in Amsterdam te zoeken? Dat kon maar een ding betekenen: rellen. En dus gaf burgemeester Van der Laan van Amsterdam een noodbevel af.

Toch was die verzameling supporters niet zo vreemd. De fans van het Duitse St. Pauli en het Schotse Celtic onderhouden al jaren contacten. De relatie tussen (sommige groepen) Ajax-supporters en de aanhang van Anderlecht gaat terug tot de jaren tachtig.

Ajax en Anderlecht of Celtic en St. Pauli: het zijn lang niet de enige clubs die een band met elkaar onderhouden. Supporters van Feyenoord en FC Antwerp kunnen - of konden lange tijd - prima met elkaar door één deur, net als aanhangers van ADO Den Haag en Legia Warschau en fans van FC Twente en Schalke 04, of FC Den Bosch en Standard Luik. Het zijn geen officiële banden tussen de clubs; meestal gaat het om de fanatiekere supportersgroepen die elkaar weten te vinden.

Er zijn grofweg drie redenen die ten grondslag liggen aan vriendschapsbanden tussen supportersscharen, weet Mike van het blog FootballCulture.com. 'Dat kan puur vanwege de locatie zijn. Sommige clubs liggen heel dicht bij elkaar, zoals Schalke 04 en FC Twente. Supporters gaan dan naar beide clubs, omdat ze het ook leuk vinden om een voetbalclub in het buitenland te steunen.'

Ook kunnen de karakters van clubs goed bij elkaar passen. 'FC Antwerp en Feyenoord zijn clubs uit havensteden, hebben een rijke geschiedenis en bijna hetzelfde clublied.'

Overigens zijn de banden tussen Antwerp en Feyenoord de afgelopen jaren sterk bekoeld na een onderlinge vechtpartij. 'Het heeft vooral te maken met Feyenoord-fans die moeite hebben met zogenaamde Joodse uitingen bij Antwerp. In stadion De Bosuil hangen spandoeken met Davidsterren en staan mannen met keppeltjes op de tribune.'

Dan zijn er nog de clubs die elkaars ideologie delen. 'Met name supporters met extreem-rechtse opvattingen zoeken elkaar in Europa op, zoals de fanatieke aanhang van Lazio Roma en Real Madrid of Levski Sofia.' Opmerkelijk genoeg vinden de fans van Celtic en St. Pauli elkaar in een anti-fascistisch gedachtengoed.

De supporters bezoeken wedstrijden van bevriende clubs, hangen spandoeken van elkaar op of organiseren in het geval van Celtic en St. Pauli een keer per jaar een trip naar Hamburg (thuishaven van St. Pauli) om daar samen de wereldproblematiek te bespreken. En heel erg dronken te worden.

Andersom geldt het adagium: een vriend van mijn vijand is ook mijn vijand. Dat sommige fans van Juventus en ADO Den Haag een goede band onderhouden betekent dat ze geen vrienden zijn met Ajax. Rond de wedstrijd Juventus - Ajax in 2010 raakten supporters van beide clubs slaags met elkaar. De thuisclub kreeg daarbij hulp van bevriende fans van ADO Den Haag en Legia Warschau.

undefined

Meer over