Voetbal voor de Ivoriaan: alles of niets

Als nationale ploeg heten ze de Olifanten, nogal misleidend. Voetballers uit Ivoorkust zijn lichtvoetig, op z'n Braziliaans. Kalou van PSV-opponent Auxerre is een exponent....

Nol Hendriks, Roda's handelaar in spelers, doet geen moeite de bewondering in zijn stem te onderdrukken: 'Arouna Konordt een wereldvoetballer. Hij is de beste die ik in al die jaren naar Roda heb gehaald.'

Dat wil iets zeggen voor iemand die sinds 1981, toen hij Peter van de Ven aantrok, tientallen spelers naar Kerkrade lokte, varind van Babangida tot Huiberts, van Van Galen tot Anastasiou. Arouna Konan Lierse SK is de opvolger van de naar Ajax vertrokken Tom Soetaers en de grap is, vanuit Limburgs oogpunt bezien dan, dat hij beter is dan Soetaers.

Hendriks: 'Kons compleet: snel, technisch, sterk, tweebenig en bescheiden. Fantastisch.' Hij is het prototype van de Ivoriaanse aanvaller: een snelle dribbelaar die zich, als hij de nationale ploeg haalt, in het oranje mag hullen.

Kondie tien broers en vijf zussen heeft, kan de ene keer alles, zoals vorige week toen hij doelman Waterreus van PSV versloeg met een nonchalante lob, dan weer is hij onzichtbaar, zoals afgelopen weekeinde tegen Zwolle.

Zo was het bij Feyenoord precies eender met publiekslieveling Bonaventure Kalou, die bij Auxerre is opgebloeid nu hij de begeerde positie achter spits Cissag invullen en niet meer tot dribbels langs de zijlijn is veroordeeld.

Alles of niets, dis voetbal in Ivoorkust. De nationale ploeg bulkt van talent, maar wist zich niet te plaatsen voor de laatste Afrika Cup, tot afschuw van veel van de vijftien miljoen inwoners in het West-Afrikaanse land. In 2000 belandde de ploeg na de magere prestaties in Ghana zelfs in een militair strafkamp in Yamoussoukro, de offici hoofdstad. De deze week aangekondigde komst van een nieuwe bondscoach, de gerenommeerde Fransman Henri Michel, moet Ivoorkust aan het eerste succes sinds de zege in de Afrika Cup van 1992 helpen.

De uitblinkers van 's lands voetbal kleuren clubs in vooral Frankrijk, zo ook Auxerre, vandaag tegenstander van PSV in de achtste finales van de UEFA Cup. Kalou is een echte Ivoriaan, topschutter en Frans international Djibril Cisseeft Ivoriaans bloed en de vandaag geschorste Kapo is geboren in metropool Abidjan, doch koos voor Frankrijk.

De tijdens de winterstop bij Feyenoord ontslagen technisch directeur Rob Baan vertoefde geregeld in het land, vanwege Kalou en diens jongere broer Salomon, die momenteel is uitgeleend aan Excelsior. Baan: 'Feyenoord is een voetbalschool begonnen in Ghana, maar we hebben overwogen om dat in Ivoorkust te doen.' De Franstaligheid van het land dat anderhalf jaar geleden een staatsgreep meemaakte na decennia van politieke stabiliteit, deed Feyenoord kiezen voor Ghana, waar Engels de voertaal is.

Bovendien is Ivoorkust reeds vergeven van door Fransen opgezette voetbalscholen, waarbij die van topclub ASEC Mimosas uit Abidjan de beste en machtigste is, een club met tentakels tot in alle uithoeken van het land.

Baan bezocht de opleiding van ASEC, waar ook de Nigeriaan Ikedia een tijdje zat. 'Voetballen is daar een manier om te overleven. Jongens zitten bij ASEC intern en dat is van cruciaal belang, omdat ze thuis niet genoeg te eten krijgen en de medische zorg onvoldoende is.' De talenten trainen drie keer daags en gaan gewoon naar school.

De opleiding stond jarenlang onder leiding van de Fransman Guillou, die zich heeft ingekocht bij de Belgische club Beveren, waar hij inmiddels veertien Ivorianen onder contract heeft staan, hetgeen de club de bijnaam FC Ivoorkust heeft gegeven. Nol Hendriks gaat soms kijken. 'Het zijn niet eens de beste voetballers uit het land, maar hun wedstrijden zijn soms fantastisch.' Baan: 'Het is alles of niets bij Beveren.'

Het is trouwens niet zo dat Ivoorkust louter speelsheid voortbrengt. Zokora van Genk of Kolo Touran Arsenal zijn enigszins bekende verdedigers, maar de nadruk ligt op aanvallen. Aruna Dindane van Anderlecht, een snelle dribbelaar die met rechts en links uit de voeten kan, won onlangs als eerste donkere speler in Belgie prestigieuze Gouden Schoen, de door de krant Het Laatste Nieuws georganiseerde wedstrijd voor de voetballer van het jaar. Nog nooit won een voetballer met een zo grote voorsprong als Dindane, die ooit door scout Piet de Visser werd aanbevolen bij PSV.

Binnen 24 uur na zijn verkiezing waren bij Anderlecht 62 uitnodigingen binnen voor feesten en partijen. Dindane is de laatste tijd niet zo in vorm. Hij is moe.

Meer over