Voetbal & Politiek

Groot nieuws!..

Hans Kraay (senior; junior slooft zich uit voor SBS6) is weggestuurd door de NOS!

Omdat hij zich verkiesbaar stelde voor de Tweede Kamer, namens Leefbaar Nederland!

Goed geïnformeerde bronnen bij de NOS melden dat Kraay senior 'naïef' is geweest. Op een maandagavond werd hij gebeld door Jan Nagel, de grote man van LN, op woensdag werd het nieuws van zijn kandidatuur wereldkundig gemaakt.

Kraay schrok: dat zijn toezegging zoveel stof zou doen opwaaien, had hij niet verwacht. En hij had al helemaal niet verwacht dat de NOS er aanstoot aan zou nemen.

Om alle banden door te snijden heeft hij ook maar meteen bedankt voor Leefbaar Nederland, in navolging overigens van een andere beroemdheid, zanger Henk Wijngaart. (Met de vlam in de pijp.)

(De vraag waarom een loopbaan in de politiek en het becommentariëren van voetbalwedstrijden niet samen kunnen gaan, slaan we voor het gemak even over.)

Willem van Hanegem ging ooit een dag op pad met PvdA-lijsttrekker Den Uyl - en bracht hem tijdens een uitzending van een tv-programma van Sonja Barend met een potje tafeltennis een verschrikkelijke nederlaag toe.

Wijlen Bert Jacobs, de trainer, spande zich in voor Gemeente Belangen Zandvoort en oud-Ajacied Bennie Muller steunde ooit Mokum Mobiel'99.

In het jaar van verkiezingen doen vooral lokale partijen altijd zeer hun best bekende (oud-)voetballers te strikken.

Postbode Berry van Aerle werd in 1998 gekozen in de gemeenteraad van zijn woonplaats Helmond. De oud-speler van PSV had zich op een onverkiesbare plaats laten zetten, maar kreeg als kandidaat van Helmondse Belangen tot zijn grote schrik genoeg voorkeursstemmen voor een plaats in de gemeenteraad.

In dezelfde gemeente kreeg René van de Kerkhof onlangs een (derde) plaats op de kandidatenlijst van Helmond Aktief. Het wordt tijd dat er in Helmond dingen veranderen, verklaarde hij ernstig.

Scheidsrechter Dick Jol staat dit jaar negende op de kandidatenlijst van de Politieke Partij Scheveningen. Na zijn loopbaan zou Jol ernst willen maken van het werk in de lokale politiek.

Een voetballer van Sparta, VVD-lid Regi Blinker, trok zich vorige maand geschrokken terug als kandidaat-raadslid in Oostvoorne. Het is een beetje uit de hand gelopen, zei hij. Sterker nog, 'het begon rare vormen aan te nemen.' (Hans Kraay zal nu instemmend knikken.)

Onze favoriet is nog steeds Jozsef Kiprich, de legendarische Feyenoorder. Hoewel hij, als buitenlander, geen lid van de Rotterdamse gemeenteraad kon worden, duwde hij de lijst van de Tocado-partij.

Het was niet zomaar een partij: het voorstel om een seizoenkaart van Feyenoord fiscaal aftrekbaar te maken, was een van de speerpunten in het programma van Tocado.

Meer over