Voetbal lijmt Belgische brokken

Vlamingen en Walen kunnen elkaars bloed wel drinken, maar samen heffen ze juist het glas op het Belgisch voetbalelftal. Laten de Rode Duivels België herleven, of is dat onzin?

BRUSSEL - België lijkt sinds kort een ander land geworden. Van een verbrokkeld staatje dat elk moment uit elkaar kon vallen, is het getransformeerd tot een schijnbaar eensgezinde en vrolijke natie. De regering blaakt van zelfvertrouwen, het einde van de economische crisis lijkt in zicht, en Walen en Vlamingen zwaaien gebroederlijk met hun Belgische vlaggen.

Het nieuwe Belgiëgevoel - 'néobelgitude', aan Waalse zijde - valt samen met het succes van de nationale voetbalploeg. Nu de Rode Duivels zich, voor het eerst sinds 2002, kwalificeerden voor het wereldkampioenschap voetbal, lijken de Belgen al hun zorgen vergeten. Zowel ten noorden als ten zuiden van de taalgrens heerst algehele euforie.

Het voetbalsucces lijkt de Belgische brokken te lijmen. De regering van premier Di Rupo (PS), tot voor kort een club met hoog 'Laatste der Mohikanen'-gehalte, wordt steeds populairder. En de Vlaams-nationalistische N-VA daalde in de peilingen. Met 28 procent is ze nog steeds de grootste partij, maar voor het eerst zakt de N-VA onder het verkiezingsresultaat van 2010.

Verkiezingen

Die ontwikkeling doet Belgisch gezinde politici en commentatoren volop dromen: de Rode Duivels zouden wel eens heilzaam kunnen blijken voor de komende verkiezingen, die beslissend kunnen zijn voor de toekomst van België. De stembusgang vindt plaats op 25 mei 2014, amper drie weken voor het begin van het WK en dus te midden van de voetbalgekte. Dat moet de N-VA toch zetels kosten.

Veel Belgische politicologen geloven niet in het 'Rode Duivelseffect': de kiezers kunnen voetbal en politiek heus wel uit elkaar houden. Volgens hen komt het succes van Di Rupo's ploeg en de dip van de N-VA door andere factoren. Zo is de charismatische N-VA-voorzitter Bart De Wever sinds zijn verkiezing tot burgemeester van Antwerpen veel minder aanwezig op het nationale toneel.

Bovendien kan de regering enkele mooie resultaten voorleggen: België voldoet aan de begrotingsnormen terwijl de koopkracht van de Belgen nauwelijks is aangetast. Maar de economie blijft zwak en de sfeer kan zo weer omslaan, waarschuwen ze, voetbalgekte of niet. Kijk maar naar Tsjechoslowakije, dat twee jaar na een succesvol WK uit elkaar viel.

Minstens evenveel commentatoren argumenteren dat de Rode Duivels wel degelijk invloed hebben op de politiek: ze stimuleren niet zozeer het Belgische nationalisme, maar wel het positivisme. Na het jarenlange pessimisme van de N-VA, die er alsmaar op hamert dat in België niets deugt, zouden veel Belgen opgelucht zijn om weer eens te winnen. Gedaan met zwartkijken.

Dankzij een zorgvuldig geregisseerde marketingcampagne hebben de Rode Duivels bovendien een wervend, op en top Belgisch imago. Geen ploeg van Vlamingen plus Walen, maar een bonte mix van achtergronden, talen en kleuren. Met als aanvoerder de razend getalenteerde, perfect tweetalige en in heel België aanbeden Vincent Kompany.

Kompany, wiens vader gelieerd is aan de regeringspartij CDH, deinst er niet voor terug zijn populariteit tegen de N-VA te gebruiken. In zijn tweets neemt hij Bart De Wever af en toe op de hak. Zelfs zakenkrant De Tijd merkte op: 'Het zouden wel eens de verkiezingen van Vincent Kompany kunnen worden, eerder dan die van Elio Di Rupo of Bart De Wever.'

Di Rupo heeft dat goed begrepen. Hoewel hij tot voor kort 'het verschil niet kende tussen een hoekschopvlag en een middenstip', aldus de Vlaamse media, heeft hij zich ontpopt tot volbloed voetbalsupporter. Hij probeert bij elke match aanwezig te zijn, en publiceert via Twitter foto's van zijn supporterende ministersploeg.

De N-VA is in deze minder gewiekst. Veel partijbonzen weigeren 'onze Belgen' te steunen, en supporteren halfslachtig voor de Vlamingen binnen de voetbalploeg. De Vlaamse parlementsvoorzitter Jan Peumans ging het verst. Na de Belgische overwinning op het (naar zelfbeschikking strevende) Schotland, reageerde hij: 'Jammer voor de Schotten.'

undefined

Meer over