'Voetbal brengt het laagste in de mens naar boven'

De kwestie 'hoerenjong' (HNS 21 februari) blijkt wetenschappelijk gezien zeer interessant. Peter Hart wijst op het feit dat al in het seizoen 1983-'84, tijdens de wedstrijd AZ -Feyenoord, Johan Cruijff door de AZ-supporters werd ontvangen met het spreekkoor Cruijffie is een hoerenjong....

Een zeer interessante bijdrage ook van Tim Cools. Cools was aanwezig bij

de wedstrijd FC Utrecht -NAC, waar scheidsrechter Braamhaar door de supporters werd uitgemaakt voor 'hoerenjong'.

De arbiter stelde dat niet op prijs en verzocht de fans via de speaker op te houden zijn moeder en hem te beledigen. Dit hielp niet.

Volgens Cools (die natuurlijk niet meezong) werd als antwoord het volgende lied aangeheven: Braamhaar hoerenjong/Je vader kent je moeder niet/Je vader is je vader niet/Braamhaar hoerenjong/Je moeder is je moeder niet/Je vader is een travestiet.

De prostitutie blijkt toch een rijke bron voor beledigende spreekkoren. Oij FC Utrecht kreeg toenmalig NAC-trainer Henk ten Cate het volgende lied aangeboden: De vrouw van Henk ten Cate, Henk ten Cate/Verdient haar centen op de strate/Dat doet ze/dat doet ze voor de poen/Zodat ze/Zodat ze de boodschappen kan doen.

Wat je daarvan ook kunt zeggen, het rijmt altijd nog

beter dan wat er volgens vaste lezer Ysbrand Visser in de jaren zeventig al vol enthousiasme werd geroepen vanaf de tribunes in het Haagse Zuiderpark: Oranje boven/Oranje boven/Leve de koningin/Hoe Hoe Hoe

J. Fehrmann constateert in een doorwrochte analyse dat voetbal 'het laagste in de mens naar boven kan brengen' en dat voetbalsupporters en beschaving maar moeilijk samengaan. Dat lijkt helaas, helaas een juiste constatering.

Meer over