Column

Voer eens een homoseksueel stel op

Kinderfilmmakers moeten ophouden met subtiele verwijzingen en gewoon eens een homoseksueel stel opvoeren.

Floortje Smit
null Beeld AP
Beeld AP

Het was een opvallende opmerking die wereldwijd werd opgepikt. Regisseur Bill Condon had in homotijdschrift Attitude laten vallen dat een van de personages in Beauty and the Beast, LeFou, twijfelt aan zijn geaardheid. En dat de film zou eindigen met een 'mooi, exclusief homomoment'.

Wat dat inhield, dat wist toen nog bijna niemand. Maar de hoofdredacteur riep de aanwezigheid van een homoseksueel personage in een Disneyfilm meteen uit tot een 'keerpunt'. Waarna een evangelist prompt besloot op te roepen tot een boycot en een bioscoop in Alabama de film weigerde te programmeren. De Russen proberen hun bloedjes van kinderen te beschermen door de film alleen toegankelijk te maken voor bezoekers van 16 jaar en ouder.

Dit alles werd nieuws, maar dat had Condon vast ingecalculeerd. Deze groepen onderzoeken kinderfilms immers altijd al minutieus op stiekeme homoseksuele propaganda - The LEGO Batman Movie kwam nog geen maand geleden onder vuur te liggen omdat Robin lange tijd denkt dat hij geadopteerd is door twee vaders en daar geen enkel probleem van maakt. Commercieel gezien relatief ongevaarlijk dus. Maar de doelgroep die Condon met dat interview juist wilde bereiken, die van homoseksuele kijkers die snakken naar representatie op het scherm, blijkt evenmin gelukkig. Wie niet vooraf had gelezen dat LeFou volgens Condon 'worstelt' met zijn gevoelens, viel het wellicht niet op, wordt gemopperd. En dan 'dat moment': tegen het einde danst LeFou met een goedgeklede en -gekapte man (die eerder in de film blij een jurk draagt) en dan kijkt hij hem diep in de ogen. Dat is het. Wat opvallende stereotyperingen, zo concludeerde onder andere popsugar.com, maar geen enkel kusje.

Na alle ophef verklaarde Condon dat zijn opmerkingen volledig uit proportie zijn geblazen. 'Het is gewoon iets waar we een beetje mee gespeeld hebben', verzuchtte hij. Maar dát is niet nieuw. Voor de goede verstaander lopen er al meerdere van dat soort homoseksuele personages rond in het Disney-universum. Dat wellicht lesbische stelletje in Finding Dory bijvoorbeeld, Oaken en zijn misschien-wel-echtgenoot in Frozen of de twee samenwonende, mannelijke antilopen in Zootopia.

Condon is misschien de eerste die openlijk toegeeft, maar die 'subtiele spelletjes' worden zo langzamerhand een beetje vermoeiend. Voer toch eens gewoon twee overtuigd homoseksuele personages op, in een overduidelijke relatie, dan is het afgelopen met speculaties en weet iedereen waar ze aan toe zijn. En laten we dan ook afspreken dat we woorden als 'keerpunt' pas gaan gebruiken als we zoiets met eigen ogen gezien hebben.

Meer over