Vodafone en Bell vormen zaktelefoongigant

Het Brits-Amerikaanse mobiele telecombedrijf Vodafone AirTouch en het Amerikaanse Bell Atlantic voegen hun mobiele telecomactiviteiten in de Verenigde Staten samen....

De telecomreuzen maakten de samenwerking dinsdag wereldkundig. Vanaf eind augustus circuleerden al geruchten. Bell Atlantic krijgt 55 procent van de gezamenlijke onderneming in handen. Vodafone, onder meer eigenaar van Libertel, neemt het overige belang voor zijn rekening.

Het is de tweede grote stap van Vodafone in de VS. Begin dit jaar nam het al voor 56 miljard dollar AirTouch Communications over. Toen bood Bell Atlantic mee, maar verloor. Daardoor leken de relaties vertroebeld, maar blijkbaar hebben ze elkaar toch weer gevonden.

Beide telecombedrijven vullen elkaar goed aan. Vodafone is met AirTouch Communications vooral in het westen van de VS actief. Omgekeerd geldt dat in het oosten voor Bell Atlantic.

De samenwerking tussen de twee is geen verrassing. Al weken was bekend dat ze in gesprek waren. Vorige week werd de druk op beide partijen vergroot toen het Amerikaanse AT & T en British Telecom een verbond sloten over mobiele telefonie. Deze twee hebben hun mobiele netwerken in veertien landen samengevoegd. Ze willen proberen één standaard te ontwikkelen voor mobiele telefoons in veruit het grootste deel van de wereld. Overigens werken deze twee ook op andere telefoondiensten nauw samen.

Overal in de wereld zijn telecombedrijven bezig hun activiteiten met draadloze telefoons apart te zetten. In Nederland zal KPN Telecom binnenkort splitsen.

Meer over