VNU grijpt naast controlerend belang in VTM

Uitgever VNU is er niet in geslaagd een meerderheidsbelang in de Vlaamse commerciële omroep VTM te verwerven. Ondanks een hoger bod van VNU heeft de houdstermaatschappij Belgian Media Holding zijn pakket van 28 procent verkocht aan de Vlaamse uitgevers én aandeelhouders Roularta, Persgroep, Concentra....

ANP

ANP

ANTWERPEN

Een woordvoerder van VNU verklaart dat er gesproken is met Media Holding, maar 'dat heeft niet tot resultaat geleid en daarmee is de kous voor ons af'. Over de hoogte van het bod werd geen mededeling gedaan.

Een woordvoerder van Belgian Media Holding bevestigde echter tegenover de Belgische zakenkrant Financieel Economische Tijd dat VNU een hoger bod had uitgebracht dan de nieuwe eigenaren Roularta, Persgroep en Concentra.

Met het vertrek van Belgian Media Holding is het aantal aandeelhouders bij de Vlaamse omroep geslonken. Dat kan de besluitvormig vereenvoudigen, zo meldt de woordvoerder. Tot voor kort zaten er teveel aandeelhouders aan tafel.

VNU is terughoudend en stelt dat nog moet blijken of er een verbetering ontstaat. 'Er is sprake van een nieuwe situatie. We gaan ons beraden.' Ondanks de verandering van de verhoudingen binnen VTM blijft VNU aandeelhouder. Een vertrek uit VTM is 'op dit moment niet aan de orde'.

Media Holding was overigens verplicht zijn pakket eerst aan de andere Vlaamse aandeelhouders aan te bieden. Statutair is namelijk vastgelegd dat er binnen VTM altijd een Vlaamse meerderheid moet bestaan. VTM kampt met enige problemen. Begin dit jaar stapte de directeur van VTM op wegens dreigende bezuinigingen.

VTM zou voor het eerst sinds de oprichting in 1988 verlies lijden. Ondertussen is de concurrentie op de Belgische tv-markt toegenomen, terwijl VTM flink investeerde.

Meer over