NIEUWSMIDDEN-OOSTENCONFLICT

VN zet bedrijven die zaken doen in bezet gebied Israël op lijst

Bedrijven die zaken doen in de illegale Israëlische nederzettingen, zijn door de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties op een lijst gezet. De VN wil hiermee de boodschap afgeven dat zaken doen in bezet gebied in strijd is met internationaal recht.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas wordt begroet door diplomaten na een toespraak voor de VN-veiligheidsraad in New York dinsdag. Beeld AFP
De Palestijnse president Mahmoud Abbas wordt begroet door diplomaten na een toespraak voor de VN-veiligheidsraad in New York dinsdag.Beeld AFP

Het gaat om 112 bedrijven, waarvan 94 Israëlisch. De achttien andere bedrijven komen uit zes andere landen, waaronder de Verenigde Staten, Frankrijk en Nederland. Het gaat om bouwbedrijven, dienstverleners, investeringsmaatschappijen en bedrijven uit de toeristische sector zoals het Nederlandse Booking en de Amerikaanse Airbnb en Expedia.

De VN spreken bewust niet over een ‘zwarte lijst’, ook zijn er geen juridische consequenties aan verbonden. Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, zegt zich er echter wel bewust van te zijn dat het ‘een zeer beladen en gevoelig onderwerp’ is en erkent dat het risico bestaat dat de bedrijven doelwit kunnen worden van boycotacties of te maken krijgen met terugtrekkende investeerders.

De Israëlische minister Katz van Buitenlandse Zaken noemt de publicatie van de lijst een ‘beschamende capitulatie voor druk van landen en organisaties die Israël willen schaden’. De Palestijnse autoriteiten noemen het rapport een ‘overwinning voor het internationale recht’. Ook mensenrechtenorganisaties hebben het rapport omarmd. Vice-directeur Bruno Stagno van Human Rights Watch (HRW) zei dat het onderzoek een ‘boodschap aan bedrijven afgeeft dat zaken doen in bezet gebied betekent dat je bijdraagt aan het plegen van oorlogsmisdaden.’

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet weten dat hij de mening van de VN minder belangrijk vindt dan die van de Verenigde Staten. ‘We zullen ervoor zorgen dat onze soevereiniteit in deze nederzettingen wordt onderkend’, zo zei hij tegen Army Radio. Sinds het aantreden van de Amerikaanse president Trump kan Israël op volwaardige steun van de Verenigde Staten rekenen, waardoor de relatie tussen Israël en de Palestijnen verder verslechtert.

Israël bezette in 1967 de Westelijke Jordaanoever en voert sinds vooral het begin van deze eeuw een steeds agressievere bezettingspolitiek. Ondanks de kritiek op de illegale nederzettingen steunen de VS Israël in de verdere kolonisatie van Palestijnse gebieden. In 2018 besloot Trump Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen en er de Amerikaanse ambassade te willen bouwen. De spanningen liepen recent weer op na de presentatie vorige maand van een langverwacht vredesplan voor Israël van Trumps schoonzoon Jared Kushner. Het plan werd door de Palestijnen op voorhand verworpen: het zou vooral in het voordeel van Isräel uitpakken.

Meer over