VN willen Assad ondervragen

De internationale druk op de Syrische president Bashar Assad is maandag opnieuw toegenomen. Het team van de Verenigde Naties dat de moord op de voormalige Libanese premier Rafik Hariri onderzoekt, heeft gezegd dat het hem en zijn minister van Buitenlandse Zaken, Faroek Sharaa, wil spreken....

De aankondiging komt daags nadat de voormalige vice-president van Syrië, Abdul-Halim Khaddam, aangaf dat Assad persoonlijk betrokken zou kunnen zijn bij de moord op Hariri. Hij zei dat de president Hariri had bedreigd omdat deze zich verzette tegen zijn plannen voor Libanon.

Een woordvoerster van de VN-commissie zei dat de onderzoekers ook met Khaddam willen spreken. Het VN-team wacht op een antwoord van Syrië op een verzoek om Assad, Sharaa en anderen te ontmoeten, aldus de woordvoerster.

Een functionaris van de regerende Ba’ath-partij in Syrië heeft al gezegd dat Assad zal weigeren als het verzoek de indruk wekt dat hij schuldig is. De functionaris beriep zich op de ‘onschendbaarheid onder het internationale recht’ van de president.

De Amerikaanse VN-ambassadeur, John Bolton, heeft Syrië opgeroepen mee te werken. ‘Ik verwacht dat Syrië totaal en onvoorwaardelijk gehoor geeft aan deze verzoeken, zoals de resoluties van de Veiligheidsraad dat vereisen.’

De Veiligheidsraad heeft Syrië al twee keer gesommeerd mee te werken, nadat in tussentijdse rapporten van de VN-onderzoekers hoge Syrische en Libanese veiligheidsfunctionarissen waren beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op Hariri.

Syrië ontkent betrokkenheid bij de moord en noemt het onderzoek onderdeel van een internationale campagne tegen het land, maar zegt wel te zullen meewerken.

Na de dood van Hariri leidden massale Libanese protesten en opgevoerde internationale druk tot de terugtrekking van de Syrische troepen uit Libanon, na een aanwezigheid van bijna dertig jaar.

Met het verzoek van de VN voor een gesprek met Assad en met de beschuldigingen van Khaddam heeft het onderzoek naar de moord het hoogste niveau van de Syrische regering bereikt. Tot voor kort was slechts bekend dat de zwager van de president, Assef Shawkat, die de militaire inlichtingendienst leidt, in een van de VN-rapporten was genoemd. Ook de broer van de president, Maher, die de presidentiële garde leidt, komt erin voor.

Meer over