VN vrezen enorme vluchtelingenvloed uit Mosul

De Verenigde Naties maken zich op voor een enorme vluchtelingenstroom als het Iraakse leger tot een offensief overgaat om de stad Mosul te heroveren op terreurgroep Islamitische Staat. Honderdduizenden mensen kunnen dan ontheemd raken, zei woordvoerder Adrian Edwards van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN.

Redactie
Vluchtelingenkamp buiten Mosul Beeld epa
Vluchtelingenkamp buiten MosulBeeld epa

'Het humanitaire effect van het militaire offensief zal enorm zijn', zei Edwards. De UNHCR zal veel grond nodig hebben voor kampen om 1,2 miljoen mensen in op te vangen. De strijd in Irak heeft tot dusver al tot de verdrijving van zo'n 3,4 miljoen mensen geleid.

Half augustus veroverden Koerdische Peshmerga-strijders in Irak vijf dorpen ten oosten van Mosul. Het Iraakse leger kondigde eerder al aan dat het voornemens is Mosul, het belangrijkste bastion voor IS in Irak, nog dit jaar te veroveren.

Een eerdere poging in maart mislukte door een gebrek aan mankracht en saamhorigheid tussen de verschillende milities. Sindsdien is voor een internationale aanpak gekozen. Amerikaanse troepen ondersteunen de operatie vanuit de lucht.

IS heeft Mosul sinds 2014 in handen. De terreurbeweging verliest steeds meer terrein. In juni wist het Iraakse leger Fallujah te heroveren. Ook werden de Iraakse steden Ramadi en Tikrit en de Syrische woestijnstad Palmyra heroverd uit handen van IS. Eerder week wist een alliantie van Syrische en Koerdische strijders in Syrië het IS-bolwerk Manbij te heroveren.

Het tijdperk ná IS

De ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie van meer dan dertig landen kwamen vorige maand bijeen om de strategie tegen terreurgroep IS te bespreken. De focus ligt op de wederopbouw van Irak en Syrië als het kalifaat eenmaal uiteen valt.

Meer over