VN veroordelen etnische zuiveringen in Zuid-Soedan

De Verenigde Naties hebben maandag 'het gericht vermoorden van burgers op basis van hun etniciteit en nationaliteit' in Bentiu veroordeeld. De Zuid-Sudanese stad werd vorige week door antiregeringstroepen veroverd.

Burgers vluchtten voor een aanval op hun dorp in Zuid-Soedan. Beeld reuters
Burgers vluchtten voor een aanval op hun dorp in Zuid-Soedan.Beeld reuters

Het gaat om een van de grootste slachtpartijen sinds het begin van het conflict tussen de regeringstroepen van president Salva Kiir en het rebellenleger van Machar op 15 december.

'Er liggen stapels lijken op de weg, voor en in de gebedshuizen waar ze geëxecuteerd werden; andere lichamen liggen verspreid op de straat, de meeste gekleed in burgerkledij', aldus Tony Lanzer, verantwoordelijk voor de humanitaire operaties van de VN in Zuid-Soedan. De slachtoffers werden bewust als doelwit uitgekozen, zei hij.

Stammen
Toen de troepen van Riek Machar 'Bentiu innamen (...) doorzochten ze een aantal plaatsen waar honderden Zuid-Soedanese burgers en buitenlanders onderdak hadden gevonden', zoals ziekenhuizen, moskeeën en kerken. 'Ze hebben honderden van hen gedood nadat ze hun etnische afkomst of nationaliteit hadden gecontroleerd', zo verklaarde UNMISS, de VN-missie in Zuid-Soedan. Onder meer buitenlanders, zoals inwoners uit Darfoer in Soedan, en Zuid-Soedanezen uit andere stammen, zoals de Nuer-stam, werden gedood.

UNMISS verklaarde ook nog dat 'bepaalde rebellenleiders via de radio opriepen tot haat', en opriepen bepaalde stammen uit Bentiu te jagen of de mannen opriepen om vrouwen uit andere stammen te verkrachten.

Het aantal Zuid-Soedanezen dat gevlucht is naar de VN-basis in Bentiu, is sinds de inname van de stad bijna verdriedubbeld, van 8.000 naar 22.000 aldus Lanzer nog.

Meer over