VN verdwijnt als weekblad en de kartels van Thierry Baudet

Vrij Nederland als weekblad, het was mooi, maar nu is het voorbij. En Thierry Baudet kan dringend zijn eigen kartel gebruiken.

John Jansen van Galen bij de presentatie van zijn boek over Vrij Nederland, 'De gouden jaren van het linkse levensgevoel', op 18 mei 2016.Beeld Aurélie Geurts

Top

Vrij Nederland verschijnt deze week voor de laatste maal als weekblad. Alweer een flinke scheur in het fundament van de ooit zo florerende linkse kerk.

Gelukkig hebben we de herinneringen nog, aan de columns van Piet Grijs/ Hugo Brandt Corstius, de reportages van Gerard van Westerloo en Elma Verhey, de interviews van Bibeb.

Joop van Tijn. Martin van Amerongen. Rinus Ferdinandusse. Oftewel, zoals John Jansen van Galen zijn boek over de turbulente geschiedenis van VN noemde, de gouden jaren van het linkse levensgevoel.

De beste weekbladenrubriek van de afgelopen tien jaar, De week waarin..., stopt noodgedwongen ook. In de laatste aflevering schrijft Sander Donkers dat hij graag een feestelijk nummertje had gemaakt van de tienduizendste schuimbekcolumn waarin 'de elite' van onder uit de zak krijgt, of van de zoveelhonderdste keer dat een lid van voornoemde elite jammerend door de knieën zijgt in de hoop daar, heel laag bij de grond, de gewone man een luisterend oor te kunnen bieden. 'Maar ach, misschien is het eigenlijk wel mooi geweest ook.'

Mooi - en mooi is het inderdaad geweest. VN wordt een maandblad en hoopt daarnaast op digitaal succes. Misschien gaat het lukken. Laten we het hopen.

Paul Onkenhout

Flop

Niets levert tegenwoordig zo veel aandacht op als de boodschap dat je wordt genegeerd door een samenzwering van media, politiek en andere vertegenwoordigers van een schimmige elite. Ook Thierry Baudet, voorman van het Forum voor Democratie en pianobeklimmer, gaat er prat op.

Hij heeft er een pakkend woord voor: kartel. Er zou sprake zijn van een boycot door een 'mediakartel' en een 'partijkartel', twittert hij. Klinkt verontrustend.

In alle grote peilingen staat FVD op nul zetels, maar volgens een 'interne peiling', methodiek onbekend, van de nieuwe partij zouden Baudet en minstens vijf anderen kunnen plaatsnemen op het pluche na de verkiezingen van 15 maart. Baudet twitterde woensdag een screenshot van een vragenlijst van het panel van EenVandaag waarop zijn partij ontbrak. 'Het is toch werkelijk ongelofelijk.'

Thierry Baudet te gast bij Radio 1.Beeld anp

Zo ongelofelijk was dat niet, volgens EenVandaag: je moet eerst vaak bij de categorie 'Andere partij, namelijk:' genoemd worden om een eigen antwoordoptie te krijgen in het formulier. Eerst je plek verdienen dus, klinkt best logisch en helemaal niet zo verontrustend.

Ideetje voor Baudet: misschien moet hij een kartel vormen met de andere splinterpartijen op rechts. Met de onderlinge concurrentie wil het toch niet vlotten.

Haro Kraak

Meer over