nieuwsSpanningen VS en Noord-Korea

VN Veiligheidsraad bijeen vanwege rakettesten Noord-Korea

De VN-Veiligheidsraad komt woensdag op verzoek van de Verenigde Staten bijeen om te praten over de recente rakettesten van Noord-Korea. De bijeenkomst lijkt een poging van Washington om Pyongyang onder druk te zetten om in gesprek te blijven en niet verder te provoceren.

President Trump ontmoet zijn Noord-Koreaanse ambtsgenoot in juni bij de grens met Zuid-Korea.  Beeld AP
President Trump ontmoet zijn Noord-Koreaanse ambtsgenoot in juni bij de grens met Zuid-Korea.Beeld AP

De relatie tussen Noord-Korea en de VS lijkt de laatste weken in sneltreinvaart te verslechteren. De Noord-Koreanen geven Washington de schuld van de impasse in de onderhandelingen over ontwapening en dreigen met een ultimatum: Trump moet voor het einde van het jaar met een handreiking komen. Zo niet, dan dreigt Pyongyang weer intercontinentale ballistische raketten (ICBM’s) te gaan testen.

Om het dreigement kracht bij te zetten, deed het regime afgelopen zondag ‘een heel belangrijke test’ die de ‘strategische positie’ van Noord-Korea zal gaan verbeteren. Zuid-Koreaanse analisten denken dat het gaat om een test van een raketmotor, een stap in de ontwikkeling van ICBM’s.

De Amerikaanse president Trump waarschuwt op zijn beurt dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ‘alles kan verliezen’ als hij zich weer ‘vijandig’ gaat gedragen. Trump en Kim spraken anderhalf jaar geleden in Singapore af ‘te streven naar een kernwapenvrij schiereiland’. Ook beloofde Kim te stoppen met het testen van kernwapens en ICBM’s, die een kernkop over grote afstand kunnen vervoeren. In ruil daarvoor hield Trump Kim economische voorspoed in het vooruitzicht.

Deceptie

Sinds een tweede top in Hanoi, afgelopen februari, uitliep op een deceptie, zit het overleg muurvast. De Noord-Koreanen willen af van de economische sancties, de Amerikanen vinden dat Pyongyang dan eerst een serieus begin moet maken met ontmanteling van het kernwapenarsenaal. Afgelopen oktober gingen de onderhandelingsteams al na één dag weer uit elkaar. De Noord-Koreanen beklaagden zich na afloop over de ‘gedateerde’ voorstellen van hun gesprekspartner.

De Noord-Koreaanse ambassadeur bij de VN, Kim Song, zei dit weekend dat ontwapening inmiddels niet meer bespreekbaar is.

De vrees is dat met het uiteenvallen van het diplomatieke contact tussen de twee landen, de weg naar confrontatie weer open ligt. In de tweede helft van 2017 raakten Trump en Kim verzeild in een woordenstrijd. Trump noemde Kim destijds ‘Little Rocket Man’, de Noord-Koreaanse dictator sloeg terug met ‘dotard’ – wat zoveel betekent als seniele oude man. Experts vreesden destijds dat de woordenstrijd zou ontaarden in een echt conflict.

Meer over