VN-topman Ban Ki-moon bezoekt Auschwitz

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon brengt vandaag een bezoek aan het voormalige nazi-concentratiekamp Auschwitz in Polen. Ban wil eer betonen aan de vele mensen die in het beruchte kamp stierven en tegelijk benadrukken hoe belangrijk het is dat de Verenigde Naties zich sterk maken voor tolerantie en vrede en genocide proberen te voorkomen.

Redactie
Ban Ki-moon Beeld reuters
Ban Ki-moonBeeld reuters

Ban is niet de eerste VN-topman die Auschwitz bezoekt. In november 1995 ging Boutros Boutros-Ghali hem voor. De inmiddels 92-jarige Egyptenaar leidde de volkerenorganisatie tussen 1992 en 1997.

In Auschwitz en het nabijgelegen kamp Birkenau werden naar schatting 1,1 miljoen mensen vermoord, voornamelijk Joden. Ze stierven in de gaskamers die de Duitse overheersers daar in de Tweede Wereldoorlog hadden gebouwd, of door ziekte en uitputting.

De Zuid-Koreaan Ban zal naar het Poolse Krakau vliegen en daarna doorreizen naar de hoofdstad Warschau, waar de VN-conferentie over klimaatverandering plaatsheeft. Verder bezoekt hij nog de Baltische landen Letland, Litouwen en Estland.

Meer over