VN tevreden over verkiezingen in Irak

De verkiezingen in Irak van 15 december zijn volgens de Verenigde Naties eerlijk verlopen. Er is volgens VN-woordvoerder Craig Jenness geen reden de uitslag in twijfel te trekken en nieuwe verkiezingen uit te schrijven, al zijn er enkele gevallen van fraude ontdekt....

Er zijn meer dan 1500 klachten binnengekomen over de Iraakse verkiezingen. Ongeveer vijftig hiervan waren volgens de voorzitter van de Iraakse kiesraad, Abdul Hussein Hendawi, serieus genoeg om in sommige kiesdistricten de uitslag ongeldig te verklaren. De kiesraad zal haar beslissing hierover binnen enkele dagen bekendmaken. Eind deze week wordt de officiële uitslag verwacht.

Onder de soennitische minderheid wordt de uitslag van de verkiezingen aangevochten. Gisteren gingen duizenden aanhangers van de soennitisch-Arabische partij de straat op uit protest tegen de veronderstelde verkiezingsfraude. Ook de seculiere shi’itische partij van oud-premier Allawi betwist de uitslag. Allawi waarschuwde gisteren voor grootschaliger protesten als de fraudegevallen niet diepgravend worden onderzocht.

De grootste partij van Irak, het shi’itische religieuze blok van de Verenigde Iraakse Alliantie, heeft gisteren de onderhandelingen met de Koerdische leiders over de verdeling van de macht voortgezet. De shi’itische en Koerdische partijen krijgen naar verwachting gezamenlijk een ruime meerderheid in de volksvertegenwoordiging. De Amerikanen hopen echter dat ook de soennitische politici zich aan de onderhandelingstafel zullen scharen voor de door de VS gewenste nationale regering, die het land in stabieler vaarwater moet brengen.

Vier bewakers, vier gevangenen en een tolk zijn woensdag om het leven gekomen bij een vuurgevecht in het detentiecentrum op de basis Adala van het Iraakse leger ten noorden van Bagdad. Een gevangene wist een vuurwapen van een bewaker te bemachtigen en opende het vuur op de gevangenbewaarders. Hierop begonnen Iraakse bewakers op de gevangenen te schieten.

Over het juiste aantal slachtoffers en de loop van de gebeurtenissen bestaat onduidelijkheid. Een woordvoerder van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken sprak aanvankelijk van twintig doden onder de gevangenen, andere woordvoerders verlaagden dit aantal in de loop van de dag. Enkele gevangenen zouden in de commotie zijn ontsnapt; volgens de Amerikanen zijn zij later weer opgepakt.

In de zwaar bewaakte gevangenis op de basis worden de meest vluchtgevaarlijke verdachten vastgehouden. De meesten zijn Iraakse soennieten en buitenlanders die van terrorisme worden verdacht. De slechte omstandigheden van hun detentie zouden aanleiding hebben gegeven tot een opstand, andere woordvoerders spreken van een uitbraakpoging.

Vorige maand ontdekten Amerikaanse militairen enkele tientallen mishandelde soennitische gevangenen in een geheime bunker, die onder beheer stond van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De Amerikanen houden zelf nog ongeveer 14 duizend van terrorisme verdachte Irakezen vast. Zij willen die niet overdragen aan de Irakezen zolang niet vaststaat dat ze fatsoenlijk zullen worden behandeld.

Meer over