VN-team vindt duizenden zieke vluchtelingen in kampen in Zaire

Een team van de Verenigde Naties heeft een groep van zesduizend ondervoede, zieke en stervende Rwandese vluchtelingen gevonden in een kamp dat tot voor kort door de Zaïrese rebellen was afgegrendeld....

Reuter, AP, AFP

KINSHASA/KISANGANI

Het kamp ligt bij het dorp Obilo, 80 kilometer ten zuiden van Kisangani. 'De mensen zijn er afschuwelijke aan toe', zei een vertegenwoordiger van de Unhcr. 'Ze zijn uitgeput. Er liggen lijken rond het kamp, vlak naast de plekken waar mensen koken en slapen.' De Unhcr heeft een trein met 12 ton eten naar Obilo gestuurd, genoeg voor een week.

In Biaro-kamp, eveneens bij Kisangani, zitten naar schatting nog 25 duizend Rwandezen. Artsen zonder Grenzen schat dat 10 à 15 procent van de mensen in Biaro te ziek of te zwak is om te worden gerepatrieerd. AzG zegt in een verklaring dat zij sinds 4 mei in Biaro 260 lijkzakken heeft gedistribueerd, 'die bijna allemaal gebruikt zijn'.

Duizenden Rwandese vluchtelingen zijn inmiddels ook in Zaïre's buurland Congo gesignaleerd, na een tocht van acht maanden en bijna 1500 kilometer door een van 's werelds dichtste stukken jungle.

Hulporganisaties schatten dat er nog 200 duizend Rwandezen in Zaïre ronddolen. Volgens Rwandese autoriteiten zijn het er maar 55 duizend. De rebellen hebben de VN tot 30 juni gegeven om alle vluchtelingen te repatriëren.

In de Zaïrese hoofdstad Kinshasa is de spanning toegenomen na het nieuws dat de rebellen hun opmars voortzetten. Volgens onbevestigde berichten zouden ze op 60 kilometer van het internationale vliegveld zitten. De Verenigde Staten hebben hun ambassadestaf teruggebracht van 39 naar veertien 'wegens de instabiliteit'. De oppositie heeft de bevolking opgeroepen Kinshasa woensdag, donderdag en vrijdag weer in 'dode stad' te veranderen.

De Zuid-Afrikaanse vice-president Thabo Mbeki zei dat de voor woensdag geplande ontmoeting tussen president Mobutu en rebellenleider Kabila 'de laatste kans is op een onderhandelde oplossing'. 'Als er geen overeenstemming wordt bereikt, resteert er alleen nog een militaire oplossing', zei Mbeki, die nauw is betrokken bij de onderhandelingen.

Meer over